usenkama
PULS GRADA · aktuelno

45. FEST još jednom predstavlja uzbudljiv odabir filmova u okviru programa „Granice“, koji je pre nekoliko godina nastao pod vođstvom selektora i reditelja, Mladena Đorđevića. Ova sveža, hrabra i nesvakidašnja programska celina već ima svoju vernu publiku, a njen značaj pod okriljem velikog festivala duge tradicije, kakav je FEST, ukazuje na njegovo pažljivo osluškivanje najrazličitije bioskopske publike.

U programu Granice ove godine nas očekuje nekoliko novih filmova velikih reditelja, koje sa nestrpljenjem iščekujemo. Jedan od njih je svakako dokumentarni film Safari kontroverznog austrijanca Ulriha Zajdla, koji se u svom ostvarenju bavi dobrostojećim belim turistima koji idu idu u Afriku, kako bi sebi priuštili lov iz zabave. Kroz uznemirujuće sekvence i sirove intervjue, ovaj reditelj još jednom dokazuje svoju neverovatnu sposobnost razotrkivanja mračne, pa i duhovite, ljudske prirode. Govoreći o velikanima, ne smemo zaboraviti južnokojeskog reditelja Čan-Vuk Parka, koji se filmom Sluškinja vraća u svoju rodnu zemlju i tamo snima jedan od najambicioznih projekata do sada. Inspirisan krimi romanom Džeparoš Sare Voters, Sluškinja je psihološko-erotski triler, smešten u nemirne tridesete godine u Koreji, provedene pod japanskom okupacijom.

Interesantno je da se u okviru programa nalaze dva filma čiju režiju potpisuju rediteljski dvojci. Autori Dan Kvan i Daniel Šajvert, koji su popularnost stekli režirajući muzičke spotove, nakon nekoliko kratkometražnih filmova na kojima su sarađivali, snimaju Čovek švajcarski nož, svoje debitantsko dugometražno ostvarenje, po humoru blisko njihovim ranijim radovima. Ovaj duhovit, mračan i autentičan pristup filmskoj priči nesumnjivo je dovoljno jasan nakon čitanja kratkog opisa: “prijateljstvo” između leša i beznadežnog čoveka ostvaruje se na pustom ostrvu. Još jedan film iza kojeg stoje dva rediteljska imena je Roko, dokumentarac koji se bavi jednim od najvećih ličnosti svetske porno industrije, živoj legendi Roku Sifrediju. Tijeri Demezijer i Alban Terle se, takođe nakon saradnje na reklamnim i muzičkim spotovima, upuštaju u režiranje dokumentaraca za glavne TV kanale u, kao i u rad na filmovima o nepoznatim temama. Roko je njihov treći dugi film, o čoveku koji je za 30 godina obavljanja svoje kontroverzne profesije neobuzdano istraživao svaku fantaziju ljudske duše. Došlo je, međutim, vreme da ova ikonička figura seksa okači rukavice o kiln, a za poslednje pojavljivanje na velikom platnu, Roko je izabrao upravo ovaj dokumentarac.

Treći dokumentarni film u selekciji Granice potpisuje Federika di Đakomo, a u pitanju je film Oslobodi nas koji je osvojio nagradu za najbolji film u konkurenciji Horizonti na Venecijanskom festivalu 2016. godine. Ova italijanska rediteljka i scenaristkinja se u svom trećem po redu ostvarenju bavi savremenim doživljajem religije, putem priče o praksi egzorcizma i pitanjima svakodnevnog života ljudi. Preplitanja između drevnih tradicija i modernih navika, između svetog i svetovnog, susreću se u ovom impresivnom dokumentarcu, pokazujući se istovremeno kao uznemiravajući i zabavni.

Tu je i debitantsko, višestruko nagrađivano ostvarenje mlade poljakinje Agnješke Smočinske, film Zavođenje koji govori o izgladnelim sestrama sirenama, u potrazi za ljudskim srcima. Ovo poetično, opčinjavajuće i ekstravagantno ispitivanje ženstvenosti odvija se u treperavoj, magičnoj, pa i nastranoj atmosferi. Sa svojim prvim dugometražnim filmom U senkama se i scenarista i reditelj Babak Anvari, poreklom iz Velike Britanije, našao u selekciji Granice, a radi se o napetoj i strašnoj porodičnoj priči. Naime, dok majka i ćerka pokušavaju da se nose sa užasima ratom razrušenog Teherana tokom 1980-ih, misteriozno zlo počinje da opseda njihov dom. Poslednji rediteljski prvenac u selekciji je film Mi smo meso interdisciplanrnog meksičkog umetnika Emilijana Rohe Mintera. Film govori starcu Marijanu, koji je opsednut idejom da transformiše svoje prebivalište u pećinu nalik materici. On provodi samotne dane opijajući se, dok u njegovu jazbinu ne zalutaju brat i sestra, sa kojima on ubrzo počinje da razvija uznemirujuće seksualne odnose, a mračni i destruktivni instinkti izbijaju na površinu.

Žiri programa „Granice“ u okviru 45. FEST-a

Granice je program ustanovljen na FEST-u 2015. godine, a čiji je selektor srpski reditelj Mladen Đorđević. Ova programska celina je takmičarskog karaktera, a u njoj se nalaze subverzivna arthaus ostvarenja. Ovgodišnji žiri koji će odlučivati o najboljem filmu u okviru selekcije Granice čine scenarista i reditelj Saša Radojević, koji je i predsednik žirija, zatim Dragan Jovićević, novinar i pisac, kao i Luka Bursać, mladi filmski reditelj.

Saša Radojević je scenarista i reditelj iz Beograda. Kao pisac, sa Milutinom Petrovićem sarađivao je na filmovima Zemlja istine, ljubavi i slobode i Jug jugoistok, a najnovije ostvarenje koje potpisuju zajedno je film Petlja, koji je premijeru imao u okviru prošlogodišnjeg FEST-a. Radojević je bio saradnik i na filmu Doktor Rej i Đavoli Dinka Tucakovića. Njegov rediteljski dugometražni prvenac je film Poljupci, nakon čega su usledili televizijski film Narcis i Eho i čak dva ostvarenja 2015. godine: Žigosana i Porodica.

Dragan Jovićević je pisac, novinar i filmski kritičar, a već dugo godina aktivno učestvuje na kulturnoj sceni Srbije kao autor. Bio je jedan od pokretača Festivala srpskog filma fantastike 2006.  godine, a krajem 2014, zajedno sa novinarom i direktorom Festivala Jovanom Ristićem, izdao je knjigu Izgubljeni svetovi srpskog filma fantastike. Urednik je rubrike kultura u magazinu NIN i dugogodišnji saradnik FEST-a.

Luka Bursać je filmski reditelj rođen u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti, a tokom studija je realizovao nekoliko uspešnih filmova, između ostalog kratkometražni igrani film Izgledaš do jaja kad sam odvaljen i srednjemetraži dokumentarac Tri. Bursaćev prvi dugometražni film je Tmina, snimljen 2014. godine, a njegovo najnovije ostvarenje Afterparti imaće svetsku premijeru u okviru programa Srpski film na ovogodišnjem FEST-u.

Žiri FEST-a (domaći filmovi) Predstavljamo vam žiri nacionalnog takmičarskog programa 45. FEST-a Naslovnica Playboy-a U Playboy se vraća golotinja Slika preuzeta (woman standing in the middle of the park) MM fajl: Strah od promaje kao strah od promene rio Olimpijske igre u Riju, šest meseci kasnije · · · · ·