Radka D
KULTURA

Izdavačka kuća Heliks objavila je roman „Novac od Hitlera“ češke spisateljice Radke Denemarkove u okviru projekta „Spajanje: književna potraga za zajedničkim evropskim iskustvom“. Ovo je potresna priča o progonu čeških Nemaca nakon Drugog svetskog rata. Delom ispričana iz ugla šesnaestogodišnje Gite Laušmanove, priča o uzaludnoj borbi i neprekidnom nadanju, nadljudskim naporima da se „ne klone i ostane u koloni“.

Zasnovan na istorijskim činjenicama, roman započinje rečima: „Nijedna sličnost nije slučajna. Svi ovi događaji su se desili. I dalje ne znam zašto“. Radka Denemarkova je doktorirala germanistiku i bohemistiku. Osim romana piše drame i scenarije, prevodi i piše eseje. Trostruka je dobitnica prestižne nagrade Magnesia Litera, a za roman Novac od Hitlera dobila je i dve književne nagrade u Nemačkoj. Članica je Češkog instituta za književnost. Njeni radovi prevedeni su na više od dvadeset jezika.

Autorka će sa gostima govoriti o dva svoja romana, Novac od Hitlera (Heliks) i Prilog istoriji radosti (Izdavačka kuća Štrik) 19. septembra (sreda) u 19 časova u Klubu DOB i holu na spratu (Dom omladine). Na tribini će učestvovati:

Petra Feikova, konzulka Ambasade Češke Republike u Beogradu, uvodna reč
Ratka Denemarkova, književnica
Tamara Krstić, novinarka i književna kritičarka
Marija Nenezić, novinarka i književna kritičarka
Ljubica Pupezin, urednica u IK Štrik
Jelena Majstorov, filolog, asistent prevodioca. prof. Aleksandra Ilića

Novac od Hitlera je roman o neprestanoj borbi, važnosti porekla i porodice, istinskoj ljubavi koju ni vreme ni pogrom ne mogu da izbrišu. To je roman koji sadrži dramski napete scene, filmičnost i stilsku virtuoznost kojom autorka svakoga ko se odvaži da čita uvlači u narativnu mrežu teških i strahovito bolnih situacija. Ipak, razrešenje na kraju neočekivanog spleta zbivanja čini ovaj roman još snažnijim nego sama njegova tema.


kulturno leto na paliluli plakat City letnja preporuka #35: Kulturno leto na Paliluli bukovski pivo Kako izgleda animirana poezija Čarlsa Bukovskog Brod teatar Brod Teatar i ove godine na Beogradskom keju u Novom Sadu Nikita Milivojević i Sonja Marić Uskoro počinje 5. Šekspir festival! · · ·