La Grande Belezza
KULTURA · film/TV

Bliži se dodela Oskara za najbolje filmove u 2014. godini. Iako je akcenat na Holivudu, istinski filmofili svake godine sa žarom iščekuju gde će na svetskoj mapi sleteti Oskar za najbolji film van engleskog govornog područja. Pogledajmo ko su bili pobednici u poslednjih 10 izdanja.

2004 – More u nama

Španija

Režija: Alejandro Amenábar

 

Istinita priča o borbi kvadriplegičara Ramóna Sampedra za eutanaziju prikazala je Javiera Bardema u najboljem izdanju, a predstavila nam je i prezgodnu Belén Ruedu, danas čuvenu po ulozi Lusije u Seranovima.

2005 – Tsotsi

Južnoafrička Republika

Režija: Gavin Hood

Simpatičan i uzbudljiv, mada pomalo „upakovan“ film na afrikaans/tsotsitaal jeziku, doneo je prvog Oskara Južnoj Africi, samo godinu dana nakon nominacije filma Juče u istoj kategoriji.

2006 – Životi drugih

Nemačka

Režija: Florian Henckel von Donnersmarck

 

Utisak je da je ovaj film, koji govori o načinu rada zloglasnog Štazija za vreme Istočne Nemačke, pobrao najviše simpatija kod naše publike od svih filmova sa liste. Što se kaže – must-see.

2007 – Falsifikatori

Austrija

Režija: Stefan Ruzowitzky

 

Te godine su u ovoj kategoriji dominirali filmovi inspirisani istinitim događajima, a Oskar je otišao u Austriju. Film govori o jevrejskom falsifikatoru koji je kao logorski zatvorenik pristao da pomogne nacistima u pokušaju da spasu rat. Zanimljiv film, mada se mora reći da pored poslednjih 4-5 dobitnika verovatno ne bi imao šanse.

2008 – Odlasci

Japan

Režija: Yojiro Takita

 

Japanci su nas poslednjih godina navikli na prilično brutalne filmove, pa je ovaj topli tragikomični prikaz pogrebne službe u jednom malom gradu – prijatna promena. Treba reći i da je dodela te godine donela i prvu nominaciju za jedan animirani film u ovoj kategoriji. U pitanju je izraelsko ostvarenje Valcer sa Baširom.

2009 – Tajna njihovih očiju

Argentina

Režija: Juan José Campanella

 

Naizgled samo još jedan „mystery-thriller“, a zapravo izuzetna i kompleksna priča sa završetkom koji se pamti do kraja života (osim u slučaju Alchajmera). Ovim filmom nam je predstavljen i Ricardo Darín kao jedna od najvećih južnoameričkih glumačkih zvezda današnjice.

2010 – U boljem svetu

Danska

Režija: Susanne Bier

Prošle godine nam je Tomas Vinterberg u sjajnom filmu Lov iznova pokazao ono što je njegova koleginica i zemljakinja tako vešto obradila u ovom Oskarom nagrađenom filmu – kompleksnost uzgajanja i kontrole materijalno uljuljkanog skandinavskog deteta.

2011 – Razvod Nadera i Simin

Iran

Režija: Asghar Farhadi

Od Kiarostamija do Farhadija, ovaj Oskar je kruna dugogodišnjeg uspona iranske kinematografije u žanru autorske drame. Izvanredan film.

2012 – Ljubav

Austrija

Režija: Michael Haneke

Iako na francuskom jeziku, ovaj film je doneo drugog Oskara Austriji u samo pet godina. Tri dodele ranije, Haneke je sa Belom trakom takođe bio jedan od favorita, ali nije se moglo protiv moćne Argentine. Takođe je ocenjena kao nepravedna činjenica što Emanuelle Riva nije dobila Oskara za glavnu žensku ulogu. Težak, ali nezaboravan film.

2013 – Velika lepota

Italija

Režija: Paolo Sorrentino

Kruna stvaralaštva Paola Sorrentina (ako se to može reći za jednog 44-ogodišnjaka), nakon što nam je podario jedan tako jedinstven film kao što je This Must Be the Place. U glavnoj ulozi briljira Toni Servillo.


trevelator Filmski panel: Znaci oporavka… uprkos sistemu! Najkraći dan „Najkraći dan“ – proslava Svetskog dana kratkog filma u 11 gradova u Srbiji Nepravedno zapostavljeni filmovi Nepravedno zapostavljeni filmovi u 2014. godini Christian Bale i Natalie Portman u filmu „Knight of Cups“ – pogledajte trejler Christian Bale i Natalie Portman u filmu „Knight of Cups“ – pogledajte trejler