knjige
KULTURA · knjige

Islanđani imaju prelepu tradiciju poklanjanja knjiga za Badnje veče, i nakon toga ostatak večeri provedu u čitanju. Ova tradicija je toliko duboko ukorenjena u kulturi da stoga i postoji „Jolabokaflod“ (Božićni knjiški market) kada se proda najveći broj knjiga. Statistike kažu da se u periodu od septembra do decembra baš zbog ovog običaja na Islandu proda značajniji broj naslova nego u prvoj polovini godine!

U ovo doba godine većina stanovnika Islanda dobije besplatni katalog novih publikacija čije je ime Bokatidindi. Islanđani tako biraju nova izdanja koja žele da kupe i za razliku od drugih zemalja sveta izdavačka delatnost se na Islandu veoma poštuje. Retko ko zanemaruje katalog u sandučetu. Čak se i ovakav način kupovine opisuje kao kičma islandske izdavačke delatnosti.

Ovo malo nordijsko ostrvo sa populacijom od 329.000 ljudi je neverovatno načitano. Prema podacima, Island ima najviše pisaca, najviše objavljenih knjiga i najviše pročitanih knjiga po glavi stanovnika nego ijedna druga zemlja na svetu. Jedan od 10 Islanđana će za svog života sigurno objaviti knjigu!

Knjige su na Islandu neverovatno bitni pokloni, ali sami Islanđani nisu svesni da je ovo zaista jedinstvena stvar! To što oni poklanjaju jedni drugima knjige za Badnje veče, ne radi se nigde drugde na svetu! Oni su veoma ponosni na svoje autore, a smatraju da je čitanje izuzetno važna stvar. A zimsko veče u toploj sobi uz knjigu i sneg koji napolju provejava zaista zvuči kao idila…

DSC_0682 Jubilarna petnaesta „Noć knjige“ Kuća za pisce „Kuća za pisce“ predstavlja Matsa Kolmisopija japan U Japanu postoje hosteli koji su knjižare nk Jubilarna petnaesta „Noć knjige“ · · ·