livija 2
KULTURA · PLES

Premijera baleta „Hazarski rečnik – Lovci na snove“ prema motivima romana Milorada Pavića biće izveden 19. maja na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, u koreografiji Ronalda Savkovića i režiji Livije Pandur.

Predstava je nastala u koprodukciji s Operom i teatrom Madlenianum, u kome će premijera biti održana 24. maja.

Muziku za balet komponovao je Miroslav Beko, scenogafiju je radio Sven Jonke (Studio Numen), kostimografkinja je Angelina Atlagić. U predstavi učestvuje Baletski ansambl Narodnog pozorišta i gošća Sonja Vukićević.

„U pokrajini dubine mora i beskonačnosti neba otkrivamo enciklopedijske jedinice romana Milorada Pavića Hazarski rečnik, koje oslikavaju put lovaca na snove, njihovo uranjanje u tudje i vlastite svetove snova i snovidjenja. Hazari, skupljači snova, bele i crne ptice u pokrajinama ljubavi, brzih i sporih ogledala hazarske princeze Ateh, grade svoju distopijsku azbuku. Kroz uvežbavanje lepote uranjaju u lavirint prošlosti i budućnosti, nikad ne znajući u koji komad vremena će da padne njihova misao. Danas Hazara više nema, ili za njih ne znamo, rasuli su se po svetu kao hiljade i hiljade beskućnika, tražeći svoj izgubljeni dom, svoj izgubljeni jezik. Pravu tajnu još nismo otkrili, jer povratak iz najdubljeg sna, gde, kako kaže Pavić, leži bog, znaju samo oni, koji su bili dosta duboko“., naglašava Livija Pandur.

Balet za decu Besplatni časovi baleta za decu u maju Una saga Serbica Una Saga Serbica predstavlja „Igru bogova“ u Sava centru LOD Lord of the Dance: Plesni spektakl u Sava centru Balet Plesni dijalozi u ART bioskopu Kolarac · · ·