Vrele noći Belgije
KULTURA · film/TV

Reditelj Felix van Groeningen sinoć je na festivalu Sundance nagrađen za najbolju režiju u selekciji svetskog filma, za „Vrele noći Belgije (Belgica)“. Nakon svetske premijere, ovaj film će se evropskoj publici predstaviti upravo na 44. FEST-u.

Felix van Groeningen nije stranac u festivalskim krugovima. Njegov prethodni film The Broken circle breakdown bio je nominovan za Oskara, a osvojio je nagrade Satelit, Cezar, LUX, nagrade na festivalima u Berlinu, Karlovim Varima… Vrele noći Belgije je njegov peti film, a sudeći po bombastičnom startu čeka ga svetla budućnost.

Radnja se odvija u Gentu, i inspirisana je uspomenama na bar koji je Groeningenov otac posedovao u njegovom detinjstvu. Džo je vlasnik poprilično neuglednog bara  po imenu Belgika, a njegov stariji brat Frenk tavori u monotoniji porodičnog života. Frenk odlučuje da unese malo uzbzđenja u svoj život i pomogne bratu da preobrati Belgiku u popularan klub. Film prati uspon, i očekivani pad Belgike, koja u jednom momentu postaje izuzetno uspešno i popularno mesto. Ipak, seks-droga-i-rokenrol životni stil ispostavlja se kao teško održiv i ne bez svojih posledica. „To je uglavnom priča o dva brata koji rade sjajne stvari zajedno, ali takođe shvataju da su veoma različiti,“ rekao je reditelj. „Ono što mi je bilo fascinantno je da posmatram kako se stvari menjaju kad stvorite nešto što postigne uspeh, kako nešto čisto i lepo može da postane mračno i gorko.“

Reditelj je takođe istakao da Belgiku smatra trećim glavnim junakom filma, i da klub komunicira sa ostatkom likova pomoću muzike, koju je specijalno za film kreirao belgijski bend Soulwax.

Akcione heroine Top 5: Najbolje akcione heroine Tri nove serije Tri serije koje morate pogledati: „Džesika Džouns“, „Eš protiv zlih mrtvaca“ & „Prostranstvo“ cover1 10 najboljih filmskih adaptacija poznatih knjiga Psiho Top 5 najbesmislenijih rimejka filmskih klasika