Jutro će promeniti sve
KULTURA · film/TV

Pored brojnih regionalnih i svetskih premijera, na ovogodišnjem Sarajevskom filmskom festivalu prikazane su i prve tri epizode nove srpske serije „Jutro će promeniti sve“ koju su, u produkciji Snežane van Hauvelingen, osmislili i stvorili Goran Stanković i Vladimir Tagić.

Televizijska serija na velikom platnu? Zvuči pomalo neobično, mada zapravo ima smisla. Poslednjih desetak godina televizijske serije su sve bolje i bolje, pa to nisu mogli da ignorišu ni filmski festivali. Sledeći primer Kana, Sarajevo je prošle godine uvelo praksu prikazivanja prvih epizoda novih serija (program pod nazivom „Pretpremijera“) i to sa fokusom na region i područje bivše Jugoslavije. Prošlog leta je u Sarajevu sa velikim uspehom po prvi put prikazan pilot Bjelogrlićevih Senki nad Balkanom, a ove godine je festivalskoj publici predstavljeno Jutro će promeniti sve.

O čemu se radi u ovoj novoj srpskoj seriji? Jutro će promeniti sve je serija o Beogradu i Beograđanima, u čijem središtu su isprepleteni životi četvoro protagonista – brata i sestre Filipa (glumi ga Nikola Rakočević, poznat po filmovima Šišanje, Krugovi i Travelator) i Anđele (Jelena Stojiljković, junakinja Paname i Senki nad Balkanom), kao i njihovih prijatelja Saše (Isidora Simijonović – Klip, Ubice mog oca) i Ljube (Andrija Kuzmanović – Senke nad Balkanom, Montevideo). Sudeći po prvih devedesetak minuta, serija nudi narativno razgranatu priču o prijateljstvu, porodičnim vezama i ljubavnim odnosima smeštenu u savremeno okruženje.

Beograd je, naravno, i ranije bio pozornica televizijskih serija, ali bih rekao da je upravo Jutro uspelo da na pravi način zabeleži šarm i posebnost naše prestonice u drugoj deceniji XXI veka. Mlada ekipa je uspešno uspela da dočara život u Beogradu i njegove žitelje, a sve sa očiglednom namerom da ponudi hroniku jednog grada i galeriju likova sa kojima će gledaoci moći da se poistovete. Ono što je posebno zanimljivo i vredno hvale jeste da su glavni junaci savremeni mladi ljudi, tridesetogodišnjaci (ili tu negde) čije nam želje i problemi deluju toliko poznato. Nema tu ekstremnih dramaturških rešenja, ni u tragovima. Jutro prikazuje „obične“ ljude i njihovu svakodnevicu, ali to čini bez trunke usiljenosti i pretencioznosti.

Udarna glumačka četvorka je veoma nadahnuta, pa verujem da će svaki gledalac brzo pronaći svog miljenika ili miljenicu. Moj je Anđela Jovane Stojiljković, neodlučna mlada žena koja sa dozom oklevanja započinje zajednički život sa dugogodišnjim dečkom Miroslavom (glumi ga Milan Marić, nakon svetskog Dovlatova sve prisutniji na malim i velikim ekranima). Naravno, priče junaka su u prvim epizodama samo postavljene – Filipovo odustajanje od „američkog sna“ i njegov iznenadni povratak u rodni grad, Sašina nemogućnost da se skrasi pored jednog muškarca i Ljubini problemi (kako emotivni, tako i stambeni) teme su koje će se, nema sumnje, razvijati i uobličavati u epizodama koje slede…

Zbog svega navedenog sarajevska premijera prve tri epizode serije Jutro će promeniti sve bila je pravi (mali) trijumf. Krcata sala je odlično reagovala na prve tri epizode (pilot od pedesetak minuta i još dve epizode od po oko dvadeset i pet minuta). Ako se prikazani kvalitet održi, a ja se nadam da hoće, biće ovo pravo osveženje – urbana serija koja nije usiljena, koja je zdravo duhovita i koja će nam ponuditi junake čije ćemo televizijske živote želeti da pratimo.

Tagić i Stanković su, uz Milicu Tomović, režirali prvu sezonu koja će se sastojati od 40 epizoda u trajanju od po 25 minuta. O ozbiljnosti projekta govori i fakat da je na izradi scenarija radio tim od sedmoro ljudi (uz Stankovića i Tagića, svoj scenaristički doprinos su dali Maja Pelević, Dimitrije Kokanov, Filip Vujošević, Milan Marković i Boris Grgurović), a jedan od aduta serije je i odlična fotografija koju potpisuju Igor Marović i Aleksandar Karaulić. Ono što je možda i najvažnije od svega jeste da se vidi da se radilo sa strašću i predanošću, te da nije u pitanju još jedna TV tezga u nizu. Jutro će promeniti sve je serija koja pleni iskrenošću i koja dira baš tamo gde treba – u srce.

S nestrpljenjem čekam početak emitovanja na RTS-u koje je planirano za jesen.

Screen-Shot-2018-08-13-at-6.05.11-PM Pogledajte trejler za seriju „Romanovi“ 1 Naslovna fotografija - Pet Sematary (ilustracija Mike Saputo) 10 književnih dela Stivena Kinga koja će uskoro biti ekranizovana COUNTERPART 2018 pic City letnja preporuka #57: TV serija „Counterpart“ maxresdefault City letnja preporuka #52: Film „Happytime Murders“ · · · · ·