pete-shelley-of-the-buzzcocks
KULTURA · muzika

Tužne vesti stižu nam iz sveta muzike i iz Estonije, gde je ovaj svet sinoć napustio Pit Šeli, pevač legendarnog britanskog pank benda Buzzcocks. Šeli je preminuo u 64. godini od, veruje se, srčanog udara.

Sa karijerom dužom od četiri decenije, Šeli i Buzzcocks inspirisali su ogroman broj bendova i ostavili neizbrisiv trag u istoriji pank muzike. Oni su došli na scenu baš u trenutku kada se ovaj pokret širio i zanimljivo je kako su uopšte dobili priliku da nastupaju. Šeli i kolega iz benda Devoto pozajmili su kola i putovali oko 300 km kako bi gledali nastup benda Sex Pistols i ubedili njihovog menadžera da im dopusti da sviraju zajedno sa njima. Tek iz drugog puta su uspeli da sviraju zajedno u Mančesteru i tada je započela njihova priča.

Pored ogromnog uticaja na mnoge današnje muzičare, Buzzcocks su pomogli i da svet čuje za još jedan kultni bend, Joy Division. Na svom prvom nastupu bili su im predgrupa i tako je započela njihova karijera. Zanimljivo je da Šeli rekao kako nikad nije želeo samo da svira i bude zabavljač, zbog potencijalnog lažnog predstavljanja. Umesto toga, posvetio se istini i akciji, pošto je smatrao pank oličenjem istih. To je za njega bio pokret koji je ljudima pokazivao da mogu da se aktiviraju i preuzmu stvari u svoje ruke.

Mnogi muzičari izrazili su svoju žalost zbog toga što nas je napustila još jedna muzička zvezda, koja je u velikoj meri uticala na mnoge od njih. Publika u Srbiji imala je prilike da posluša bend na prošlogodišnjem Arsenal Festu u Kragujevcu.


DuaLipaDrakeCamilaCabello Najveći hitovi 2018. u jednoj pesmi Zemlja gruva foto 1 Kosta Djurakovic Zemlja gruva slavi 10 godina postojanja u SKC-u 600px450 Đorđe Balašević nastupa pet puta u Kombank dvorani 46479342_939702566222534_6107444560063889408_n Nouvelle Vague ponovo u Beogradu · ·