Kreativni centar naslovna
KULTURA · knjige

Na ovogodišnjem Beogradskom sajmu knjiga svoju književnost predstaviće četiri zemlje nemačkog govornog područja: Nemačka, Austrija, Švajcarska i Lihtenštajn. Tim povodom jedan od najaktuelnijih nemačkih savremenih pisaca za decu i mlade Oliver Ušman biće gost Beogradskog sajma knjiga i naša mlada publika imaće priliku da razgovara s njim o pisanju, književnosti i poduhvatima njegovih junaka.

Knjige Olivera Ušmana prate savremenog mladog junaka: svet video-igrica, odrastanja u multikulturnom društvu i netradicionalnoj porodici. Izdavačka kuća Kreativni centar objavila je dva romana ovog pisca – Gejmeri i Neko te posmatra.

„U knjigama Olivera Ušmana ima svega: i ekonomske krize, i teške borbe za život, i propasti malih firmi, i otplaćivanja hipoteka. Tu su i problemi migranata, televizijski program s rijalitijem, ali i video-igrice i stripovi. Tu su kompletna slika odrastanja i kompletna slika sadašnjeg nemačkog društva“, navela je Vesna Aleksić, čuvena domaća autorka knjiga za decu i mlade.

Denis, glavni junak romana Neko te posmatra, ima petnaest godina, mnoštvo horor video-igrica, dobar ukus za muziku, dva-tri drugara u školi i jednog prijatelja u videoteci. U romanu Gejmeri glavni junaci su trojica dečaka – tri najbolja druga, tri potpuno različita i zanimljiva lika: Fin (kome su glavne igračke reči), Floki (koji je zaluđen video-igricama) i fudbaler Lukas (koji je opsednut loptom).

Junaci pomenutih romana su radoznali i maštoviti, buntovni, a u isto vreme i ranjivi. Dok čitamo o njihovim avanturama – zaljubljivanjima, složenim porodičnim odnosima i prijateljstvima koja se svakodnevno nalaze na testu – počinjemo da navijamo za te simpatične junake, koji, iako odrastaju u komplikovanom „sajber“ svetu, suštinski imaju iste muke kao i svi tinejdžeri oduvek – kako izgraditi sebe i kako naći svoje mesto u velikom uzavrelom svetu.

Knjige Olivera Ušmana duhovito ali i s mnogo razumevanja i saosećanja govore o odrastanju i zato mogu biti podjednako zanimljivo štivo i za mlade, koji se lako mogu poistovetiti s njegovim junacima, ali i za odrasle, koji na osnovu ovih romana mogu steći neki uvid u ono o čemu tinejdžeri misle kada ćute.

Oliver Ušman je rođen 1977. godine u Vezelu. Otkad zna za sebe, voli da izmišlja priče, a počeo je da ih zapisuje kada je napunio dvanaest godina. Po završenim studijama jezika i književnosti radio je u jednoj marketinškoj agenciji u Berlinu. Danas, pored knjiga, piše i novinske članke o video-igricama i rok muzici i drži kurseve kreativnog pisanja. Živi u prirodi, van grada, gde sa suprugom Silvijom Vit piše knjige za decu i mlade.

Sajam Sajamsko-kontrasajamska lavina novih knjiga (prvi deo) 22309076_1201672846600405_8416895149613414598_n 62. Međunarodni beogradski sajam knjiga Herta Miler Veče s nobelovkom Hertom Miler: Logika 29. februara Dubravka Ugrešić Roman „Lisica“ Dubravke Ugrešić: Veliki povratak prve dame ex-Yu književnosti · · · · ·