Robert Durst
KULTURA · film/TV

Da stvarnost i dalje ume da bude čudnija od filma jasno je pokazao dokumentarista Andrew Jarecki u najnovijem podvigu – izvanrednoj seriji “The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst” priređenoj za HBO. Pomenuti biser odnedavno je u ponudi regionalnog HBO-a (preveden kao “Pehista: Život i smrti Roberta Dursta”); ovaj rad pruža silinu uzbuđenja i razloga za gledalačko ushićenje, a zanimljiva je i geneza tog projekta.

Andrew Jarecki, najpoznatiji po sjajnom dokumentarcu Capturing The Friedmans, pre pet godina predstavio je i svoj prvi dugometražni rad na polju igranog filma. U pitanju je bila hvaljena, ali ne i preterano gledana drama All Good Things, u kojoj su zajedno zaigrali Ryan Gosling, Kirsten Dunst, Frank Langella

Jarecki se očigledno odlično pripremio za tu ekranizaciju čuvenog slučaja Durst, te mu se, evo, vratio. Jeste iznimno zanimljiv slučaj, ali nije nužan deo opšte kulture, pa da ipak pojasnimo – Robert Durst, sin-prvenac jedne od najbogatijih njujorških porodica, prvobitno je bio glavni osumnjičen za nestanak svoje mlade supruge (njen leš nikada nije ni pronađen), par decenija docnije je osumnjičen i za ubistvo svoje bivše prijateljice, da bi mu docnije bilo i suđeno za gnusno ubistvo svog komšije tokom samoizgnastva u dubinu američke teritorije, gde je Durst neko vreme živeo prerušen u nemu i postariju gospođu!

Već na planu faktografije ovaj slučaj nadilazi maštu najkreativnijih holivudskih scenarista, te ne čudi što je Jarecki izborio čak šest epizoda sa idejom da pokrije što više od tako izračvane misterije koja se prostire kroz nekoliko vremenskih dekada i širom Amerike. Ključni deo, sasvim očekivano, zauzima razgovor sa Durstom, koji je, zadovoljan viđenim u pomenutom igranom prvencu Jareckija, pristao da razgovora baš sa njim i ekipom. Durst je neporecivo unikatna pojava, kombinacija glagoljive i beskrupolozne zamlate, mračnog demijurga, zaljubljenika u otpadništvo, i Jarecki sasvim opravdano puno prostora daje portretu svog nazovi-junaka.

Osim toga, tu je i pregršt faktografije, rečitih svedočenja savremenika i slučajnih učesnika, kao i ponešto nužne a izvrsno uklopljene rekreacije udarnih tačaka u ovoj misteriji. Stvari odlično funkcionišu čak i u poslednje dve epizode kada Jarecki odluči da sruši zid između Dursta, gledaoca i sebe, i kada Život i smrti Roberta Dursta krene put (srećom, krajnje funkcionalne) metatekstualnosti.

U medijima mnogopominjana jezovita završnica poslednje epizode zbilja je kadra da i smirenijim gledaocima oduzme dah, te u krajnjem zbiru stoji da se HBO ovim vrhunskim radom barem delom iskupio za iznenadani i teško izazvani lapot počinjen nad serijom Looking.

Hoteli u poznatim filmovima Hoteli iz čuvenih filmova Profili Tarantinovih junaka Profili Tarantinovih junaka bond James Bond: 5 najboljih i najgorih filmova o poznatom tajnom agentu "Breakfast club" Tinejdžerski film: Ranoranioci i ostali mlađani buntovnici ·