Nove serije
KULTURA · film/TV

Nije lako snaći se u tolikom obilju novih serija. Šta odabrati? U pregledu koji sledi, upoznajte se sa pet novih naslova. Saznajte da li valjaju ili ne valjaju prve epizode „Grada na granici“ („Bordertown“), „Nijansi plave“ („Shades of Blue“), „Druge šanse“ („Second Chance“), „Lovaca na senke“ („Shadowhunters“) i „Hronika Šanare“ („The Shannara Chronicles“).

Da krenemo od komedije Grad na granici, prave poslastica za poklonike iščašenog humora. Tvorac ove serije je Mark Hentemann, scenarista koji je godinama radio na popularnoj seriji Porodični čovek (Family Guy), dok je producent čuveni Seth MacFarlane. Radnja je smeštena u Mexiforniju, izmišljeni grad na granici Meksika i SAD. Humor u seriji je izazvao kontroverzu zbog ksenofobičnog ponašanja glavnog junaka Buda Buckwalda (glas mu pozajmljuje Hank Azarija, poznat po seriji Simpsonovi). Pogledajte trejler i sami posudite da li je ovaj otkačeni animirani sitkom „vaša šoljica čaja“.

Ocena: 4

Da li znate da je upravo počela da se prikazuje krimi serija sa Jennifer Lopez u glavnoj ulozi? Ako ne znate, niste na velikom gubitku. Sudeći po pilotu, Nijanse plave ne donose ništa novo. Jenny iz bloka glumi Harlee Santos, korumpiranu detektivku, koja je nakon raskrinkavanja prisiljena da pomogne u istrazi protiv svojih kolega. U glumačkoj podeli su Ray Liotta i Drea de Matteo, što je za pohvalu, ali to ne menja fakat da je u pitanju rutina namenjena fanatičnim obožavaocima J. Lo i/ili manje zahtevnim TV gledaocima. Dosadno!

Ocena: 2-

A sada prelazimo na tri serije sa elementima fantastike… Za početak – Second Chance. Na ovoj seriji je radio Rand Ravich, scenarista/reditelj poznat po filmu Astronautova žena i seriji Put osvete (Life). Dok je smišljao koncept za svoju novu seriju, Ravich je bio inspirisan pričom o Frankenštajnu, ali se opredelio za vedriji ton. Robert Kazinsky (najpoznatiji po ulozi u šestoj sezoni Prave krvi) glumi Jimmyja Pritcharda, bivšeg detektiva koji dobija drugu šansu i priliku da se iskupi za sve loše što je u životu uradio. Simpatično, ali ne preterano domišljato.

Ocena: 3

Lovci na senke su zasnovani na knjigama iz serijala Instrumenti smrti, što znači da su namenjeni mlađoj publici, pre svega tinejdžerima. Pre nekoliko godina je po romanu Cassandre Clare snimljen film Instrumenti smrti: Grad kostiju, ali je očekivani uspeh izostao. Lovci na senke su pokušaj da se ovaj književni serijal pretoči u televizijsku seriju. Valja li? Nije loše, pod uslovom da volite akciju, fantaziju i ljubavne zavrzlame. Što se mene tiče, ja definitivno više ne spadam u ciljnu grupu kojoj je ova nova serija namenjena.

Ocena: 3+

Hronike Šanare su još jedna serija zasnovana na dugovečnom književnom serijalu. Američki pisac Terry Brooks je još krajem sedamdesetih počeo da objavljuje knjige iz ovog serijala, očigledno inspirisan epskom fantastikom J.R.R. Tolkiena. Televizijska verzija Šanare podseća na mešavinu Gospodara prstenova, Igre prestola i Tračare. Vilenjaci se šetaju goli do pasa, a hrabri junaci i junakinje pokušavaju da spasu svet od zlih čarobnjaka, karakondžula i demona. Imajući u vidu da iza serije stoji MTV, jasno je kome je ova serija namenja. A tu, još jednom, dolazimo do priče o ciljnoj grupi…

Ocena: 2+

Najbolje serije u 2016. Najiščekivanije serije u 2016. Bad Neighbours Pogledajte trejler za „Bad Neighbours 2″ Di Caprio i Sly Dvojni filmski prikaz: „Povratnik“ i „Krid: Rađanje legende“ Norm „Meda sa severa“ – pogledajte trejler novog animiranog hit filma · ·