Filimon strip
KULTURA · strip

Sramota je što je jedan vrsni strip stvaralac poput Freda godinama i decenijama bio zapostavljen u Srbiji. Srećom, to se promenilo kada je producentsko-izdavačka kuća Sirius Production počela da objavljuje avanture Filimona, Fredovog najpoznatijeg junaka. Zavirimo u strip-albume „Brodolomnik sa ostrva A“, „Divlji klavir“ i „Viseći zamak“.

Radovi francuskog strip autora grčkog porekla Frederika Otona Teodora Aristidesa, poznatog pod svojim umetničkim pseudonimom Fred, u Francuskoj uživaju kultni status. Rođen u Parizu 1931. godine, Fred je svoje stripove počeo da objavljuje sredinom 1950-ih. Svog najčuvenijeg junaka, avanturama sklonog seoskog momka Filimona (Philémon), stvorio je 1965. godine. Nakon velikog uspeha, serijal Filimon početkom 1970-ih počinje da izlazi u tvrdom povezu. Od 1972. do 1987. objavljeno je petnaest albuma, dok se objavljivanje poslednjeg, šesnaestog, gotovo u dan poklopilo sa smrću autora 2013. godine. Sirius Production je u saradnji sa Francuskim institutom objavio prva tri albuma iz serijala (u planu su i ostali) koje na srpski uspešno preveo Vasilije Krstić.

Prvi album nosi naslov Brodolomnik sa ostrva A i u njemu Fred predstavlja svog glavnog junaka i postavlja ton serijala. Kerolova Alisa u Zemlji čuda je svakako jedna od glavnih inspiracija, mada se mogu uočiti i drugi uticaji (Defoov Robinzon Kruso, Sviftova Guliverova putovanja, Luisovi Letopisi Narnije…). Filimon je jedan od onih stripova u kojima će podjednako uživati deca i odrasli. Ima tu apsurdizma, naturalizma, nadrealizma… Oni iskusniji i verziraniji će prepoznati slojeve koji najmlađi neće, ali, bez obzira, i jedni i drugi će prijati dobronamernost i maštovitost priče i crteža.

Pavši u bunar, radoznali momčić Filimon dospeva u čarobni paralelni svet pun lepota i opasnosti. U društvu bunardžije Vartolomeja, Filimon kreće u uzbudljivo putovanje po ostrvima-slovima koja formiraju reči „Atlantski okean“ (zato prva avantura nosi naslov Brodolomnik sa ostrva A – avantura kreće od prvog slova). Brodolomnik sa ostrva A u fokusu ima akciju spašavanja Vartolomeja sa ostrva na kojem je proveo četrdeset godina. Album sadrži šarmantni predgovor Renea Gosinjija (tvorca Asteriksa i Fredovog urednika) i kratki ali informativni pogovor u kome je ponuđen osvrt na Fredov život i rad.

Divlji klavir odvodi Filimona na ostrvo N, u zemlju ljudi sa krilima leptira gde ga izvode na sud zbog odskakivanja sa travnjaka. U sklopu kazne, naš junak će morati da se sukobi sa divljim klavirom iz naslova. Drugi album je značajan zato što se u njemu po prvi put pojavljuje Filimonov stric Felicijan koji će mu pomagati oko pronalaženja načina da sa jednog (našeg) sveta pronađe put do drugog (čarobnog). Na kraju albuma se nalazi pogovor likovnog umetnika i pedagoga Rastka Ćirića Filimon u zemlji paradoksa u kome su, između ostalog, pobrojane i objašnjene inovacije koje Fred uneo u svet stripa (Fredove table Ćirić koristi kao primere na predmetu ilustracija koji predaje na Fakultetu primenjenih umetnosti).

Deo teksta je posvećen Fredovom crtežu, njegovoj ekspresivnosti i slobodnim potezima koji su, Ćirić priznaje, uticali i na njegovo stvaralaštvo. Treći deo, Viseći zamak, opisuje Vartolomejev pokušaj da se vrati na ostrvo A (Filimon mu u tome, naravno, pomaže), te obuhvata posetu ostrvu I i sovasvetioniku, te avanture u kit-galiji i visećem zamku iz naslova. Po običaju, na kraju albuma se nalazi par kraćih epizoda, ranije objavljivanih u stripovskoj periodici.

Iako u Srbiji nije toliko poznat kao njegovi „zemljaci“ Asteriks, Talični Tom ili Gaša, Filimon svakako zaslužuje poštovanje. U pitanju je vrsni strip serijal u kome, zahvaljujući ažurnosti Sirijusa, sada može, bez jezičke barijere, da uživa i domaća publika. Albumi su odštampani na kvalitetnom papiru, tvrdo su ukoričen i poseduju primamljiv i postojan kolorit. Do kraja 2016. godine bi trebalo da se na srpskom pojavi i četvrta Filimonova avantura.

Napoleon strip Kultni italijanski strip serijal „Napoleon“ napokon na srpskim kioscima Lokot i ključ - strip Prikaz stripa: Džo Hil & Gabrijel Rodrigez: „Lokot i ključ“ I-VI Dilan Dog Prikaz stripa: „Planeta mrtvih“, nova edicija „Dilana Doga“ Rabinov mačak Prikaz stripa – Žoan Sfar: „Rabinov mačak“ ·