0a5bd77d-c42f-44ef-8c24-921d21a16e5a
KULTURA · muzika

Tragičnu smrt jedne od najvećih pop ikona ikada, Princea, mnogi su iskoristili da podsete javnost na njegovu ekscentričnost, originalan modni stil i pregršt kontroverzi koje su ga pratile tokom karijere, ali ne treba zaboraviti na ono što je kod njega ipak najvažnije i zbog čega ga, uostalom, i toliko cenimo, a to je ogroman muzički talenat i veliki broj hitova i albuma koji će se slušati još mnogo godina.

Kao nastavljač plodne tradicije crnačke muzike ’60-ih i ’70-ih i najboljih predstavnika te ere kao što su Sly & The Family Stone, James Brown, Jimi Hendrix i P-Funk, Prince se nije ograničivao na jedan žanr i u svojoj muzičkoj fuziji uspevao je da uspešno iskombinuje sve od fanka, roka, soula i pop psihodelije, pa do nju vejva, new jack swinga, a u nekim trenucima čak i repa.

Dominaciju u ’80-im je ostvario pre svega zahvaljujući svom inovativnom tzv. Mineapolis zvuku, koji je u suštini predstavljao varijaciju na fank formulu, s tim da su umesto duvačkih instrumenata u prvom planu bili sintisajzerski rifovi, dok je u mnogim trenucima bubanj bio upotpunjen ili skroz zamenjen ritam mašinom. Naravno, nisu izostajali ni pamtivi refreni i melodije, koji su mu pomogli da izađe iz kluba posvećenika plesne muzike američkih crnaca i ostvari svetsku slavu.

Kao autor, Prince je gledao da najbolje iskoristi svoje vreme na Zemlji i stigao je da snimi čak 39 albuma originalne muzike, a da ne pominjemo bezbroj individualnih pesama koje nisu našle svoje mesto na njima, singlova, kao i materijala koji je napravio za druge izvođače. Ipak, za one koji hoće da odu malo dalje od kompilacija najvećih hitova, za početak preporučujemo ovih 5 albuma:

1. 1999 (1982) 

„I don’t wann die, I rather dance my life away“

Nakon četiri relativno uspešna albuma, Prince je čvrsto odlučio da postane zvezda. Izlaskom singlova 1999 i Little Red Corvette sa kojima je svetu obelodanio svoj Mineapolis zvuk, to mu je i konačno pošlo za rukom. Dva hita čistokrvnog popa ne čine album remek delom, ali kada tome dodamo zarazni mehanički fank  D.M.S.R, Delirious i Let’s Pretend We’re Married ili na primer erotski naboj Lady Cab Driver jasno je da imamo posla sa već zrelim i samosvesnim izvođačem koji vrlo dobro zna šta hoće i spreman je da pokori svet muzike.

Najbolje pesme: 1999Little Red CorvetteSomething In The Water (Does Not Compute)

2. Purple Rain (1984)

Dearly beloved we are gathered here to get through this thing called life

Uz svo poštovanje za Thriller Michaela Jacksona, Purple Rain je najbolji pop album dekade ’80-ih. Retko kad se susrećemo sa izdanjem na kome je apsolutno svaka pesma hit, a koji istovremeno uspeva da bude maksimalno inovativan i jedinstven. U odnosu na prethodnika (1999), ovog puta prominentno mesto zauzimaju električne gitare i zahvaljujući novom bendu The Revolution plesni zvuk biva upotpunjen energičnim rok himnama kao što su Let’s Go Crazy i Baby I’m A Star, ali i srceparajućim (tzv. power) baladama kao što su naslovna numera i The Beautiful Ones. Centralno mesto zauzima neizbežna When Doves Cry, koja sa svojim minimilastičkim zvukom koga čine repetativna klavirska melodija i ritam mašina (ali bez bas linije) i spektakularnim završetkom predstavlja vrhunac Princeove karijere, kao uostalom i ovaj album.

Najbolje pesme: When Doves Cry, Let’s Go CrazyThe Beautiful Ones

3.  Parade (1986)

You don’t have to be rich to be my girl

Dve godine kasnije Prince se oprobao kao glumac u još jednom filmu (za koji je radio i muziku). U pitanju je ostvarenje Under The Cherry Moon i što manje kažemo o njemu, to bolje. S druge strane, sama muzika ni po koju cenu ne sme biti zapostavljena. Pop psihodelični aranžmani u kojima se pesme pretapaju jedna u drugu (uz par izuzetaka) su hrabar potez za čoveka takve popularnosti. Za uspeh na top listama se pobrinula pesma Kiss, prava mala oda požudi, za koju ne sumnjamo da se približila numerama Let’s Get It On i Bolero po broju ljudi koji su vodili ljubav uz nju. Zanimljivo je da je pesma prvobitno bila snimljena u akustičnoj varijanti i da je tek sa aranžmanom Princeovih pulena, fank grupe Mazarati, on odlučio da je uz dodatak čuvenog gitarskog ritma i neodoljivog falseta, svrsta na svoj album.

Najbolje pesme: Kiss, Sometimes It Snows In April, Mountains

4. Sign O’ The Times (1987)

„Some say a man ain’t happy, truly, until a man truly dies

Kako to obično biva, Princeov najbolje ocenjeno izdanje od strane muzičke štampe, nije u prvom trenutku baš najsjajnije prošlo kod publike. Dupli album raznovrsnog materijala bez pravovernog hita koji bi mogao da parira onima sa prethodnih albuma, je bio preveliki zalogaj za mnoge. S godinama, pak, prepoznati su njegovi kvaliteti i kod šireg auditorijuma. Naslovna numera je autentičan socijalan komentar na beznađe života najsiromašnijih slojeva u zapuštenim četvrtima gradova SAD, U Got the Look je tipičan Princeov poziv na ples, dok je religiozna strane njegove ličnosti dobila svoju himnu u pesmi The Cross. Eklektičnost materijala je ostavila dubok trag na naredne generacije muzičara i čini se da se svake godine pojavi neka pesma inspirisana muzičkim idejama sa njega. Među najpoznatijim omažima nalaze se moderni klasici kao što su Ms. Jackson grupe Outkast, pesma koja koristi istu tehniku puštanja ritma unazad kao Starfish & Coffee ili na primer, identičan ritam u pesmi Hollaback Girl Gwen Stefani onome u Housequake. Inače Sign O’ The Times je omiljeni album slavnog muzičara Mobyija.

Najbolje pesme: Sign O’ The Times, Starfish And Coffee, If I Was Your Girlfriend

5. Love Symbol Album (1992)

My name is Prince! And I am funky!

Početak ’90-ih je označio kraj ere bombastičnog roka, pa je bio i pravi trenutak za Prince da prestane saradnju sa dugogodišnjim bendom The Revolution i stane na crtu novim generacijama izvođača uvođenjem novina u svoju muziku. Kao njihova zamena pojavljuje se grupa talentovanih muzičara The New Power Generation, a zvuk se vraća r’n’b i fank korenima, apdejtovanih modernim momentima iz, u to vreme najaktuelnijih žanrova crne muzike, repa i new jack swinga. Singlovi skinuti sa albuma My Name is Prince i Sexy M.F. su tipični primeri novog stila i u njima se može čuti dj skrečovanje, kao i ne baš ubedljivo Princeovo repovanje. Love Symbol Album je drugi album sa ovom grupom, a nećete mnogo pogrešiti i ako date šansu njegovom prethodniku Diamonds & Pearls.

Najbolje pesme: My Name is Prince, Sexy M.F, I Wanna Melt With U

Beyonce "Lemonade" Lemonade: Beyonce ima novi album! Božo Vrećo i Halka Mikser festival: Božo Vrećo & Halka + Kralj Čačka i Katarina Jovanović Die Antwoord Exit na Dev9t: Die Antwoord u Beogradu 11. juna Prince Prince (1958 – 2016): Nothing Compares to You · ·