Da vam stomak radi kao sat
PULS GRADA · zdravlje

Opstipacija i neuredna probava su česti pratioci savremenog načina života. Smatra se da je vodeći faktor nastanka opstipacije neuravnotežena ishrana, u smislu smanjenog unosa nesvarljivih biljnih vlakana. Pored toga, do pojave opstipacije dovode i smanjena fizička aktivnost, neredovna ishrana, smanjen unos tečnosti i odlaganje defekacije.

Koji su uzroci nastanka opstipacije?

Uredna probava je jedan od veoma važnih parametara dobrog zdravlja. Kada organizam iskoristi hranljive sastojke iz namirnica, svi produkti metabolizma (uključujući i brojne toksine) dospevaju u debelo crevo odakle se izbacuju iz organizma u intervalu od 18 do 24 sata. Ako u tom intervalu ne dođe do pražnjenja creva, štetni produkti se počinju nagomilavati i mogu dovesti do niza poremećaja u organizmu, odnosno do opstipacije ili zatovra. Hronična opstipacija ili zatvor, po definiciji obuhvata nekoliko karakterističnih simptoma: otežano pražnjenje creva, odnosno potreba za većim naporom prilikom pražnjenja, zatim smanjena količina stolice, tvrda i suva stolica i na kraju ritam pražnjenja ređi od 3 puta nedeljno.

Kako rešiti problem opstipacije?

Da bi smo rešili problem opstipacije potrebno je promeniti stare životne navike, a preporučuje se i dodatni unos biljnih vlakana iz semena azijske bokvice. U našim apotekama se mogu nabaviti dijetetski preparati Laxomucil Forte-a odnosno Laxomucil-a, koji sadrži upravo ova biljna vlakna.
Laxomucil Forte je dodatak ishrani namenjen brzom i efikasnom regulisanju neuredne probave. Sadrži optimalnu kombinaciju biljnih vlakana iz semene opne azijske bokvice i ekstrakta lista sene. Biljna vlakna vezuju veliku količinu vode, bubre u crevima i na taj način dovode do razmekšavanja stolice i do povećanja zapremine crevnog sadržaja. Time se ubrzava peristaltika i podstiče fiziološko pražnjenje creva bez neželjenih efekata. Prijatnog je ukusa šljive.

Pacijenti koji imaju problem sa hroničnom opstipacijom bi trebalo da počnu terapiju sa Laxomucilom Forte 7 do 14 dana, a onda bi trebalo da nastave terapiju sa Laxomucilom. Laxomucil Forte je preparat u obliku praška koji se rastvara u vodi. Upotrebljava se jedna kesica Laxomucila Forte dnevno i to pred spavanje, tako što se razmuti u 2dl vode. Preporučuje se da se potom popije dodatna čaša tečnosti. Povoljan efekat se očekuje za 6 do 10 sati nakon uzimanja, koliko je potrebno za uspostavljanje normalnog rada creva.
Oba preparata su efikasna za urednu probavu, a „nežna“ za digestivni trakt.

Mala ruska apoteka Mala ruska apoteka: Veliki broj ruskih preparata 1508746804-0_cover Koliko treba da traje jedna idealna popodnevna dremka? studenti_cover Oktobar je mesec oralne higijene: Popust za studente 40% Celer Pozitivni efekti svakodnevne upotrebe celera · · · · · ·