milos sesa u finalu
PULS GRADA · gastro

Takmičenje za najboljeg somelijera Srbije završeno je u subotu 1. novembra proglašenjem pobednika posle izuzetno napetog finala u beogradskom hotelu Zira. Najboljim somelijerom za ovu godinu proglašen je Srđan Janjić koji će boje Srbije braniti na predstojećem evropskom i svetskom prvenstvu.

Srđan je somelijer već čitavu deceniju, a trenutno živi u Kanadi gde se dugo pripremao za takmičenje. „Na prošlom prvenstvu bio sam drugi, pre svega jer nisam dovoljno poznavao vina iz Srbije. Ovog puta posebno sam se posvetio tom delu, izučio sve regione i nove vinarije, tako da sam uspeo da uzmem titulu. Moram da istaknem i nivo drugih takmičara, pošto su bili veoma jaka konkurencija, što samo govori  o visokom profesionalnom nivou  na kom se nalaze somelijeri iz Srbije.“ – rekao je Janjić.

Druga dvojica finalista bili su Beograđanin Vlada Stojanov i Miloš Šeša iz Novog Sada, koju zauzeli drugo i treće mesto. Takimičari su se u finalu pred publikom nadmetali u degustaciji vina i destilata, dekantiranja, servisa penušavca, uparivanja vina i hrane i drugim disciplinama, a ocenjivao ih je internacionalni žiri na čijem čelu je bila Mišel Astrom Šantom, direktorica međunarodne asocijacije somelijera ASI. Pored nje, na tamičenju su sudili i predsednica austrijskog somelijerskog udruženja Anamarija Fojdl, zatim švedska predsednica Karina Tolin i Tim Volerslev kao predstavnik danske asocijacije.

Somlijeri su sve traženije zanimanje u ugostiteljstvu, kao stručnjaci koji se bave vinom, odnosno njegovom nabavkom, servisom, čuvanjem, slaganjem uz hranu i procenom kvaliteta.Takođe, zvanje somelijera veoma je popularno i među ljubiteljima vina. Kako ističe predsednik SERSA Dejan Živkoski, sprska asocijacija broji nekoliko stotina članova, od kojih mnogi rade na prekookeanskim kruzerima i u inostranstvu, a i u Srbije je sve više restorana koji među svojim osobljem imaju i somelijere. Isto tako, članovi SERSA su i vinari, enolozi, vinogradari, trgovci vinom, kao i ljubitelji vina.

Udruženje somelijera Srbije SERSA postoji od 2003. godine i član je međunarodne asocijacije somelijera ASI. Nacinalno takmičenje organizovano je šesti put, a somelijeri iz Srbije nekoliko puta do sada nastupali su na svetskim i evropskim prvenstvima. U sastavu SERSE je i Udruženje somelijera Vojvodine USV, koje somelijere okuplja i obučava u Novom Sadu i drugim vojvođanskim gradovima, a u planu je otvaranje još dve kancelarije u Nišu i Kragujevcu.

Salon de Thé by Small Tree Salon de Thé by Small Tree – nova čajdžinica u gradu Doza Doza kafé: Hedonizam na blokovski način Brza hrana posle pijane noći Top 5: Brza hrana posle pijanstva Orfelin vina Orfelin – nova vina iz Vinarije Kovačević