mtsappkonkurs_MarijaBoskovicurucilapobednicimavrednenagrade
U VAZDUHU · promo

Finale ovogodišnjeg „mts app konkursa” na kom je proglašeno pet timova i pet najboljih aplikacija za mobilne uređaje održano je u beogradskom Startit centru.

Prema oceni žirija, pobedu su odnele aplikacije: Solve&Share i Eduno timova iz gimnazije Bora Stanković iz Niša, aplikacija ConTags tima iz gimnazije Bolyai iz Sente, zatim aplikacija Stories Luke Jovičića iz Matematičke gimnazije u Beogradu i aplikacija Gde je problem? tima iz Šabačke gimnazije. Učenici, autori aplikacija nagrađeni su vrednim mobilnim telefonima, a istovremeno su se plasirali u regionalno finale konkursa pod nazivom Regionalni app izazov, gde će biti u prilici da se susretnu i takmiče sa vršnjacima iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore

Marija Bošković, direktorka Sektora za odnose s javnošću Telekoma Srbija,  izrazila je zadovoljstvo zbog uspeha koji učenici postižu na konkursu. „Telekom Srbija je u skladu sa principima društveno odgovornog poslovanja 2011. godine ustanovio mts app konkurs sa željom da mladim, talentovanim ljudima pruži šansu za individualni i profesionalni razvoj i učenje i što je veoma važno, da poruči da se znanje uvek nagrađuje. Izuzetno smo ponosni na sve ove mlade ljude koji su pokazali neverovatan timski duh, veliku kreativnost i inovativnost. Misija Telekoma Srbija svakako jeste da ulaže u nove generacije, da mladima pruža podršku u sticanju znanja, kako bi sebi obezbedili bolju budućnost, a ovim projektom to smo još jednom i potvrdili“, izjavila je Marija Bošković.

U sedmom mts app konkursu učestvovalo je 14 gimnazija u Srbiji koje rade prema programu namenjenom talentima na polju matematike, informatike i računarstva, a u konkurenciji za nagrade bilo je 22 aplikacije. Regionalni app izazov biće održan krajem februara u Beogradu, kada će se pobednici mts app konkursa naći u konkurenciji sa timovima iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore i dobiti mogućnost da se izbore za prvu nagradu – odlazak u Berlin na jednu od vodećih IoT konferencija,  ili da osvoje specijalnu nagradu za inovativnost.

Opisi pobedničkih aplikacija:

  • Solve&Share – tim LeVeL, gimnazija Bora Stanković, Niš

Solve&Share je društvena mreža koja omogućava učenicima da međusobno dele zadatke iz oblasti matematike, fizike i hemije i predlažu njihova rešenja. Solve&Share daje mogućnost da se na lak način, uz opis, sliku ili crtež predstavi problem, odnosno rešenje.

  • Eduno – tim Prvaci, gimnazija Bora Stanković, Niš

Eduno aplikacija osmišljena je sa ciljem da se učenicima unapredi organizacija vremena i efikasnije planiranje zadataka. Pored toga što im pomaže da ne zaborave važan test ili domaći, nudi im i mogućnost kreiranja odeljenja kojim se mogu služiti i drugi đaci.

  • ConTags – tim TagYa, gimnazija Bolayi, Senta

ConTags aplikacija namenjena je svima koji imaju puno sačuvanih kontakata u mobilnom telefonu i kojima se dešava da zbog toga ne mogu da pronađu željeni broj. ConTags omogućava uređivanje telefonskog imenika memorisanjem dodatnih informacija o kontaktu  preko kojih se može lakše pretraživati imenik.

  • Stories – učenik Luka Jovičić, Matematička gimnazija, Beograd

Stories aplikacija pruža mogućnost čitanja i kreiranja sopstvenih interaktivnih priča. Uz ovu aplikaciju korisnik može da preuzme bilo koju priču, preuredi njen tok prema sopstvenim željama i nakon toga je objavi, a može i da napiše svoju, potpuno novu priču.

  • Gde je problem? – tim Šabaton, Šabačka gimnazija

Aplikacija Gde je problem? za ideju ima da na što jednostavniji način omogući korisnicima prijavljivanje problema u raznim sferama života, a pre svega komunalnih  problema u gradovima. Aplikacija obezbeđuje centralizovano prijavljivanje za celu Srbiju, a nadležni imaju pregledan uvid u sve informacije koje su korisnici poslali.


AirJordan1SeasonofHerr Prva „Air Jordan” kolekcija za žene REAzapress Raiffeisen banka: Usluge na bazi veštačke inteligencije Fuzeteabreskvahibiskus FUZETEA: Coca-Cola ima novi proizvod RedmiNote5APrime Xiaomi: Pametni telefoni konačno i u Srbiji · · · ·