5aday_feature_LEAD_630x420
PULS GRADA · kulinarka

Opšte je poznato da je balansirana ishrana preduslov zdravlja i lepog izgleda. Nutricionisti neprekidno govore o važnosti svakodnevnog unosa voća i povrća u organizam. Ipak, brzi način života koji vodimo ne ostavlja nam puno vremena, pa je pravi izazov uskladiti sve obaveze i pritom se zdravo hraniti. Zato sa vama danas delimo 3 jednostavna recepta koji će vam pomoći da zdravu ishranu svečano uvedete na trpezu ovog proleća.

Ključ je u balansu i raznovrsnosti. Pijace se uveliko šarene od svežih, mirisnih plodova, te je na vama da iskoristite lepo vreme, pribavite sastojke i isprobate neki od ukusnih i vrlo hranljivih recepata koji slede.

DORUČAK

Jaja s povrćem i sirom

bakedeggsinpoppedbeans_5aday_399x534

Potrebno je:

250 g čeri paradajza različitih boja

½ limuna

maslinovo ulje

4 listića svežeg bosiljka

2 jajeta

2 kriške integralnog hleba

2 pune kašike rikota sira

balzamiko siće i čili sos po želji

Priprema:

Pripremite omlet na klasičan način i dodajte začinskog bilje po želji. Istostirajte hleb i premažite ga svežom rikotom, a u odvojenoj posudi pripremite salatu od čeri paradjza, limunovog soka,  malo morske soli, maslinovog ulja i listova bosiljka. Servirajte sve zajedno, po želji dodajte malo balzamika ili čili sosa, i uživajte u bogatstvu ukusa i tekstura ovog prolećnog doručka.

RUČAK

Naćosi s povrćem

veggienachos_5aday_399x534

Potrebno je:

2 paprike različitih boja

1 crvena ljuta papričica

3 paradajza

struk mladog luka

malo svežeg korijandera

2 limete

malo maslinovog ulja

4 kukuruzne tortilje

½ kašičice kima u zrnu

tabasko sos

konzerva crnog pasulja

1 zreo avokado

20 g feta sira

Priprema:

Tortilje isecite na trouglove, pa ih pecite u rerni oko 5 minuta kako bi postale hrskave i dobile zlatno žutu boju. Za salsu, u tiganju propržite seckani mladi luk, papriku, paradajz i ljutu papričicu, i začinite po ukusu. U drugom tiganju, kratko propržite semenke kima, a zatim dodajte tabasko sos i konzervu crnog pasulja, pa sve lagano krčkajte dok pasulj ne omekša. Oljuštite i očistite avokado, pa ga isecite na tanke kriške i prelijte sokom od limete. Servirajte tortlje u činiju, dodajte pasulj i salsu, pa sve dekorišite avokadom, kockicama fete i listićima korijandera, a zatim uživajte u pravoj gozbi.

VEČERA

Kari od pečuraka i sočiva

mushroomcurry_5aday_399x534

Potrebno je:

150 g basmati smeđeg pirinča

1 limun

2 čena belog luka

malo svežeg đumbira

2 zelene ljute papričice

2 crvena luka

malo maslinovog ulja

1 kašičica kima

1 kašičica slačice

¼ kašičice kurkume

½ kašičice karija

malo svežeg korijandera

300 g šampinjona

2 velika paradajza

50 g crvenog sočiva

100 ml jogurta

Priprema:

Kuvajte pirinač u slanoj vodi 25 minuta, a zatim ga dobro procedite. Dodajte narendanu limunovu koricu i sok od pola sveže isceđenog limuna, začinite po ukusu i prekrijte da odstoji. Oljuštite i sitno iseckajte đumbir, beli luk, crni luk i čili, a zatim ih kratko propržite na maslinovom ulju uz dodatak svih začina. Korijander fino iseckajte, pa i njega dodajte u tiganj s povrćem. Operite, pa krupno iseckajte šampinjone i paradajz, pa ih dodajte u tiganj (najpre pečurke krčkajte nekoliko minuta, a zatim dodajte paradajz, sočivo i 200 ml ključale vode), pa sve poklopljeno krčkajte nekih 20 minuta, dok sočivo potpuno ne omekša. Nakon toga skinite poklopac, smanjite temperaturu i ostavite sve da se lagano kuva dok ne ispari tečnost i jelo se ne zgusne. Na kraju dodajte jogurt, lagano promešajte i začinite solju i biberom. Servirajte pirinač i kari od pečuraka u tanjire, pospite sve seckanim korijanderom i završite dan ovim slasnim, ukusnim obrokom.

Ovi recepti dokazuju da zdrava ishrana nije bauk, i da se u njoj i te kako može uživati, zar ne? Koji recept će se naći na vašem meniju?

Čizkejk Probajte osvežavajući cheese cake (čizkejk) bez sira eating-3276558_960_720 Kreativne ideje za farbanje jaja cover Dva recepta za „budinu činiju“ Zlatiborac mortadela Zlatiborac kuvar: Recepti sa mortadelom · · · ·