A Scottish Dance Theater
PULS GRADA · aktuelno

Beogradski festival igre, jedan od najprestižnijih događaja ovog tipa u Evropi, ugostiće od 24. marta do 11. aprila neka od najvećih imena savremene igre današnjice. Ove godine po prvi put, otvaranje manifestacije imaće priliku da uživo prati i publika na Trgu Republike, zahvaljujući podršci Grada Beograda, Turističke organizacije Beograda i kompanije Vip mobile, koja će prenos podržati preko svoje brze 4G mreže.

Spektakularni Balet BC iz Vankuvera otvoriće 14. Beogardski festival igre sa dve sjajne postavke u koreografiji Kristal Pajt i Šaron Ejal. U okviru programa, biće dodeljena i nagrada Vip poziva, direktoru kompanije Baleta BC i predsedniku Kanadske asocijacije baletskih kompanija – Branislavu Henselmanu.

Na ovogodišnjem izdanju Festivala, ljubiteljima savremene igre u Beogradu i Novom Sadu predstaviće se 15 kompanija iz 10 zemalja širom sveta, sa 30 koreografskih postavki. Publika će imati priliku da upozna, između ostalih, holandski Intordans koji će se predstaviti koreografijama koje potpisuju Mauro Bigonceti, Sidi Larbi Šerkauji i Dimitris Papajoanu, zatim kompaniju Akrama Kana koji dolazi sa predstavom Koto deš prilagođenu i mlađoj publici, kompaniju Helene Valdman čija predstava će biti i međunarodna premijera, trupu Kinetički kolektiv. Škotski plesni teatar, vankuverski Kidd Pivot, ali i Balet Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba, koji gostuje u Srbiji nakon mnogo godina.

Četrnaesti Beogradski festival može se pohvaliti i jedinstvenim projektima koje u desetogodišnjoj saradnji realizuje sa kompanijom Vip mobile. Priznanje „Vip poziva“ dodeljuje se sedam godina zaredom u nameri da se festivalskoj publici svake godine predstavi po jedan istaknuti domaći plesni stvaralac koji živi i radi van Srbije. Na ovaj način naši baletski umetnici, bilo da su igrači, koreografi, direktori baletskih kompanija, repetitori ili pedagozi, dobijaju mogućnost da domaćoj javnosti nakon mnogo godina predstave presek svog rada od odlaska iz Srbije.

kk Kontakt konferencija-Music Open Market Prolećno razmrdavanje (foto: Vogue) 9 stvari koje će vas razdrmati pre prolećne euforije 168_cover CITY MAGAZINE Montenegro: Novi član City porodice Automatski nacrt Novi trejler za 7. sezonu „Game of Thrones“ · · ·