Cirih_cover
PULS GRADA · destinacija

Prolećni meseci i lepo vreme koje ih prati, idealan su trenutak za kraća putovanja. Ako tome dodamo da u aprilu i maju slede neradni dani zbog Uskrsa i Prvog maja, preostaje samo da odaberemo destinaciju i spakujemo kofere.

Iskoristite ovo proleće da posetite nešto novo, lepo i autentično. Predlažemo vam dva interesantna putovanja, i bez obzira na to za koje se odlučite – nećete pogrešiti.

Filip Travel agencija je napravila jedinstvene programe sa kombinovanim prevozom za oba putovanja. Pa tako, možete da se odlučite za kombinaciju odlaska autobusom i povratka avionom (polazak 27.04.) ili pak obrnuto – odlazak avionom, a povratak autobusom (polazak 01.05.)

Alzas i Švarcvald – Putovanje na kome ćete za pet dana obići toliko lepih predela i gradića, o kojima ćete pričati narednih mesec dana. Smeštena na tromeđi Francuske, Nemačke i Švajcarske, regija Alzas osvojiće vas svojom istorijom, pejzažima, kulturom i domaćim belim vinom. Po mnogima je najlepši grad ove francuske oblasti – Kolmar. Veliki stari grad, prepoznatljiv je po svojim bajkovitim kućicama s kosturom od drvenih greda i cvetnim aranžmanima koji niču na svakom prozorskom oknu i balkonu. U tim starim drvenim građevinama smeštene su crkve, prodavnice, kafei…

Nekada glavni grad ove oblasti, Strazbur, osim što je politički centar sa sedištima Saveta i Parlamenta Evrope, Suda za ljudska prava i drugih važnih institucija, ima mnogo toga da ponudi turistima. Istorijskim centrom grada dominira veličanstvena katedrala Notr Dam, sa zvonikom visine 142 metra. „Mala Francuska“ najslikovitiji je deo starog Strazbura, sa šarenim građevinama, mostovima i odbrambenim kulama iz 13. veka.

S nemačke strane uzdiže se „Crna šuma“ – Švarcvald, oblast čiji naziv opravdavaju tamne borove šume koje je prekrivaju. Čari mistične planine Švarcvald čine slikovita sela koja se često povezuju s pričama iz bajki braće Grim. Na ovom putovanju ne bi trebalo zaobići Hajdelberg, romantični nemački gradić s impresivnim, 700 godina starim renesansnim zamkom na brdu iznad grada. U podnožju planine Švarcvald smešten je Baden Baden, oaza nemačke kulture i istorije. Grad koji leži na 14 termalnih izvora s temperaturom između 14 i 66° C, idealno je mesto za odmor i oporavak. O njegovoj slavnoj prošlosti svedoče raskošne palate i vile, sa savršeno uređenim vrtovima. Pogledajte ceo program OVDE.

Švajcarska tura – Uskršnje ili prvomajsko putovanje biće jednako bajkovito i u zemlji jezera, satova, čokolada i sireva. U Švajcarskoj, gde god da se nalazite, nikada niste udaljeni više od 15 km od nekog jezera. Lepote Ciriha ogledaju se u vodama Ciriškog jezera. Gradsko jezgro, Lindenhof, smešteno je na brdašcetu odakle se prostire divan pogled na katedralu i gradsku većnicu. Stari deo grada čuva izgled iz 19. veka, dok novi delovi idu u korak s vremenom. U Cirihu možete prošetati i jednom od najskupljih ulica u Evropi, Banhofštrase. Na nekoliko sati vožnje od Ciriha, „na ivici“ Alpa, smešteno je 536 kvadratnih kilometara Bodenskog jezera, čija je voda toliko čista da u jezeru živi oko 45 vrsta ribe.

U St. Galenu, na severoistoku Švajcarske, imaćete priliku da vidite jednu od najstarijih svetskih biblioteka – biblioteku Benediktinskog manastira Sv. Galusa, iz 8. veka, koja i danas čuva vredne rukopise. Najveći grad na jezeru – Konstanc, jedini je grad u svetu u kome je izabran Papa izvan Italije. U njemu se nalazi i spomenik Zeppelinu, kao simbol čovekovog sna o letenju. Pogledajte ceo program OVDE

Bečke čololade (foto: Günter Grüner) Posetite najslavnije bečke čokolaterije 2 Turistička organizacija Budve se predstavila na Sajmu u Beogradu bb Banksy je otvorio hotel sa najgorim pogledom na svetu Pogled na Gramvusu ostrvo Krit Čarobni Mediteran – od Istoka do Zapada · · ·