krivokucapromo.jpg
KULTURA · knjige

Izdavačka kuća Booka sa posebnim ponosom predstavlja svoje novo izdanje, zbirku priča Nebojše Krivokuće pod nazivom “39 pesama”.  Knjiga će se u prodaji pojaviti u ponedeljak 10. juna kada će u 18h biti održana promocija u kultnoj knjižari Beopolis. 

Izdavačka kuća Booka sa posebnim ponosom predstavlja svoje novo izdanje, zbirku priča Nebojše Krivokuće pod nazivom “39 pesama”.  Knjiga će se u prodaji pojaviti u ponedeljak 10. juna kada će u 18h biti održana promocija u kultnoj knjižari Beopolis. 

Promocija knjige 39 pesamaimg-krivokucapromo.jpg

O KNJIZI
Ove priče imaju već hiljade poklonika, koji su ih pratili na blogu Prešlicavanje (preslicavanje.blogspot.com). No verzije unutar ovih korica su dorađene, zaokružene, rečju – bolje od onih na Mreži. Ekran trpi sve. I dozvoljava stalne popravke. Papir ne. U eri kada se knjige sele na monitore (u manjim ili većim „formatima“), pojavio se i obrnut proces: autori iz sajber prostora sele se na papir. Jer hartija još uvek, iako mnogi tvrde da je prevaziđena, ima tu moć da dâ na „ozbiljnosti“ onome ko dočeka da objavi knjigu.

Kao što je Hemingvej pre skoro jednog veka svojim novinarskim stilom napravio revoluciju u književnosti, tako smo danas svedoci talasa novih autora poniklih na internetu, koji su svoje misli i jezik brusili na oštrom komentatorskom strugu. Nekada nedorečeni, predugih misli i s previše informacija u jednoj rečenici, oni su pravi književnici ovog doba, svestrani, obrazovani, polemični i žestoki.Oni su klasici XXI veka, Hemingveji i Ficdžeraldi našeg doba. Verujte nam na reč.

Junaci ove knjige nisu samo Dejvid Bouvi, R.E.M, Lu Rid, The Pixies, Idoli, Depeche Mode i svi ti divni umetnici čije su pesme poslužile kao povod, okidač, ili prateća tema. Njeni junaci su pripadnici svih izgubljenih generacija rođenih na ovim prostorima. Svi oni kojima je muzika nešto zaista značila, koji su skupljali ploče, kasete, kompakt diskove, skidali reči pesama pritiskajući pauzu na kasetofonu i ispisivali imena omiljenih bendova na školskim torbama.

Ovo su, dakle, magične pripovesti o muzici, ljubavi, sazrevanju, ljudima i predelima u koje se odlazi na odmor a iz njih se vraća promenjene duše i srca, ako ih imate. Ispisani polaroidi uhvaćenih trenutaka sete, flešbekovi ovih naših večito turbulentnih godina, unutarnja putovanja kao priprema za ona prava koja će uslediti.

Knjiga „39 pesama“ sadrži lekcije o životu koji, osim slike i zvuka, ima i miris i ukus.  I soundtrack. Ko ume da sluša.

Promocija knjige 39 pesamaimg-39_pesama_-_naslovna.jpg

O PISCU
Nebojša Krivokuća je rođen (1973) i odrastao u Beogradu.Ljubav prema muzici otkrio je zahvaljujući albumu „The Muppet Show vol. 1“, koji je dobio za peti rođendan od dve tetke uz posvetu „Da uvek sluša dobru muziku“. Prvi album koji je kupio bio je „Let’s Dance“ Dejvida Bouvija. Na prvoj probi prvog benda svirao je gitaru pozajmljenu od deda-ujke, u ruševinama stare biblioteke na Kosančićevom vencu.
Desetak godina radio kao autor, voditelj i muzički urednik nekoliko emisija na Radio Pingvinu i Radio Indeksu. Poslednja pesma koju je emitovao bila je „Going Underground“ The Jam.

Prvu kratku priču objavio je 1992. Objavljivao je tekstove o muzici, filmu i oglašavanju u nekoliko dnevnih novina i magazina. 
Diplomirao je dramaturgiju na FDU. Autor je nekoliko izvođenih dramskih tekstova, od kojih je radio drama „Rejmond Karver za četvoro“ bila predstavnik Jugoslavije na Prix Europa festivalu 1998. godine. 

Od 1998. posvetio se pravljenju oglasnih kampanja. Za urađeno je nagrađivan na međunarodnim i lokalnim festivalima kreativnosti. Od 2007. godine je kreativni direktor agencije Communis DDB.

Autor je bloga Prešlicavanje i koautor bloga Tantos Desejos, posvećenog Mitru Subotiću Subi. Jedan je od urednika regionalnog blog-zina FlipFlipMeHeidi.

„39 pesama“ njegova je prva knjiga. 

Izdavačka kuća Booka osnovana je 2009. godine u Beogradu sa idejom promovisanja kvalitetne savremene književnosti. Do sada je objavila knjige autora kao što su: Frederik Begbede, Rju Murakami, Džefri Judžinidis, Miranda Džulaj, Džon Makgregor, Mirijam Tevs, Andžej Stasjuk, Dejv Egers, Džonanatan Letem… 

Šokantni japanski roman konačno na srpskom Šokantni japanski roman konačno na srpskom let-korice.jpg Novi roman Vladimira Arsenijevića stiže 5. juna rumena-bio.jpg Zanimljivo književno veče u KC Gradu od-korice-do-korice-izlozba.png Od korice do korice