landscape-1508952960-illusion
PULS GRADA · dizajn

Korišćenje optičkih varki u umetnosti nije ništa novo. Sada, međutim, ovaj efekat je našao svoju funkciju i u saobraćaju.

Vlasti jednog malog gradića na Islandu su iskoristili optičku iluziju kako bi zbunili vozače koji se približavaju pešačkom prelazu i tako ih naterali da uspore.

U tu svrhu su angažovali kompaniju Vegmálun GÍH, zaduženo za bojenje ulica grada, i zajedno sa njihovim dizajnerima oni su osmislili novi koncept pešačkog prelaza koji standardne bele štrafte sada prikazuje u tri dimenzije.

Vozačima koji idu ka njemu, prelaz će izgledati kao grupa belih blokova koji lebde. Iz tog razloga oni će insinktivno usporiti vozilo kako bi se uverili da li ih oči varaju i na taj način će se smanjiti rizik nesreća koje bi potencijalno mogle da se dogode zbog brze i neoprezne vožnje.

Ovaj zanimljiv projekat povećanja bezbednosti na putu je za sada samo u eksperimentalnoj fazi. Ako se pokaže uspešnim u smanjivanju udesa i nesreća koje uključuju pešake, čelnici grada su obećali da će na ovaj način ofarbati i mnoge druge pešačke prelaze.

Severna Koreja Propagandni posteri iz Severne Koreje pagecover Ja i EU: Razglednice iz podeljene nacije pagecoveradidas Urnebesni pokušaji crtanja logotipa poznatih brendova Festival Merlinka Zaljubi se zatvorenih očiju: Konkurs za plakat festivala „Merlinka“ · ·