Severna Koreja
PULS GRADA · dizajn

Čini se da je svet danas pred velikim izazovima, počevši od ratova koji se vode, problema koje izazivaju klimatske promene do pretnji novim nuklearnim sukobom. U poslednja dva meseca Severna Koreja je izvela nekoliko proba nuklearnog oružja, što je zabrinulo njene susede, ali i ceo svet.

O ovoj izolovanoj zemlji realno malo toga se zna, Severna Koreja se u zapadnim medijima predstavlja kao diktatura, na čijem je čelu jedan naizgled komičan, ali opasan i nepredvidiv čovek Kim Džon-un. Poznate su nam slike vojnih parada, izliva ljubavi stanovništva voljenom vođi i različitih propagandnih akcija, čiji je cilj da se jača patriotizam i otpor prema američkom imperijalizmu. Koreja je podeljena nakon Drugog svetskog rata, severni deo je bio pod zaštitom tadašnjeg Sovjetskog Saveza, a južni su podržavale Sjedinjene države. Severna Koreja je pokušala da okupira južni deo poluostrva, što je dovelo do Korejskog rata, koji je završen 1953. prekidom vatre, ali primirje nikada nije potpisano. Od tada je Amerika glavni neprijatelj svih stanovnika Severne Koreje, što je i predmet propagande koja traje više od 60 godina.

U našoj galeriji pogledajte neke od primera propagandnih postera tokom poslednjih nekoliko decenija:

"Američki imperijalisti, obratite pažnju na korejsku nuklearnu moć"Otvori galeriju
pagecover Ja i EU: Razglednice iz podeljene nacije pagecoveradidas Urnebesni pokušaji crtanja logotipa poznatih brendova Festival Merlinka Zaljubi se zatvorenih očiju: Konkurs za plakat festivala „Merlinka“ Neobični sapuni Neobični sapuni: Odlična biznis ideja ·