cover
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Priznati britanski glumac Džeremi Ajrons naprasno je odlučio da kupi ogromni napušteni zamak u Irskoj, potpuno ga restaurira i vizuelno prilagodi svom eklektičnom i ekscentričnom duhu. Rezultat je očekivano neverovatan, u šta se možete uveriti i sami.

Spektakularni zamak u boji terakote pod nazivom Kilcoe, hipnotiše svojom spoljašnjom konstrukcijom sa dve kule. Teško je zamisliti da je pre dvadeset godina ovo bila jedna velika ruina, samo fragment dugovekovne istorije. Puno truda i pažnje uloženo je kako bi restauracija bila što vernija originalnom izgledu koji datira još iz XV veka. Pre ulaska na imanje, na kamenoj ploči uklesan je natpis: „Mnoštvo srca krije se u ovim zidovima. Radili smo četiri godine najbolje što smo umeli. Ono što smo uradili vi sada gledate.“ A pogled je bez svake sumnje impresivan.

Džeremi Ajrons u ovom predivnom zamku odmara od svih i svega, ali zbog mnoštva soba često ima goste. Uživa u miru i slobodi, ispijanju mnogo kafe i pušenju nebrojano smotanih cigareta dnevno. Ovo je prava „mala“ oaza u njegovom stilu; aktivnosti poput vožnje čamca jezerom i klackanja u kočiji sa upregnutim konjem, samo su neke od usputnih Džeremijevih aktivnosti. Sve to se naravno odvija u pratnji vernog psa. Doza britanskog humora u ovom staromodnom načinu života sa modernim boemskim tvistom jeste što u svakoj sobi postoji interfon. Tako se Džeremi šali sa svojim gostima, pa ih često njegov glas budi i dobacuje neprimerne komentare.

Zamak je okružen tvrđavom što dodatno naglašava srednjovekovnost čitave konstrukcije. Međutim, unutra se nalaze i nezaobilazni elementi savremenog života, poput tekuće hladne i tople vode, struje i naravno interneta. Zamak je ispunjen raznim umetninama, starim nameštajem, sanducima, lusterima, knjigama, interesantnim objektima i memorabilijama, koje je glumac doneo iz raznih delova sveta. Tu su tepisi iz Maroka, jaram za šetanje kamile sa Nepala, replika alatke iz starog Rima pod nazivom tribulum, violina koju je sam napravio, i stari drveni konj u realnoj veličini.

U zamku može komotno da boravi trinaest ljudi u isto vreme, ali je Ajronsova spavaća soba posebno ušuškana i izolovana, nalik starom drvenom brodu. Niše i udubljenja koje presecaju prostor prave interesantne mikro odaje za sebe, dok visoke i strme stepenice unose dramatičnu dinamiku, a pokazale su se i kao dobar način da se ostane u kondiciji. Prozori čine da unutrašnjost obasjava prirodno paperjasto svetlo, što daje posebnu magličastu čar čitavoj atmosferi, a pogled se pruža na sve četiri strane sveta. Poseban detalj je i krevet u jednoj od soba, koji slobodno visi preko debelih kanapa, zbog čega deluje kao da lebdi.

Džeremi je odavno bacio oko na Kilcoe, i kada su se kockice konačno složile odlučio je da se ozbiljno pozabavi njime. U tom trenutku bilo mu je dosta glumačkog života i lažnog glamura, a pošto je oduvek voleo da rizikuje, ovaj zamak pokazao se kao pravi izazov za njega i njegovu suprugu. Zapravo, po rečima njegove žene „zamak je bio predivna ruina koju je trebalo spasiti“. Od trenutka kada je dospeo u ruke renesansnog čoveka i talentovanog glumca, to se svakako i desilo.

Malo je verovatno da ćete biti u prilici da lično prošetate ovim zamkom, pa prođite kroz galeriju fotografija koje će vam dočarati svu njegovu veličinu i lepotu.

Prošetajte kroz zamak poznatog filmskog glumcaOtvori galeriju
Naslovna fotografija  (foto elevationupgrade.com) Las Pozas: Nadrealističke građevine usred meksičke prašume cover Kako da preuredite radni prostor bedbannercover Ovaj krevet ima sve Cover - Dvorište devica u kompleksu Alkazar (izvor tourinandalusia.blogspot.rs) Palata Alkazar: Prelepo zdanje koje smo gledali u „Igri prestola“ · · · ·