„1 od 5 miliona“
fotografija

Uticaj vlasti na medije, zanemarivanje trudnica, ugrožavanje prirodne sredine, korupcija, nepotizam i činjenica da pred zakonom nismo svi jednaki doveli su do brojnih kritički nastrojenih protesta u poslednje vreme. Najmasovniji među njima svakako je protest „1 od 5 miliona“, koji je pokrenut pre pola godine.

Piše: Ljubisav Panić

Prva šetnja organizovana je prošlog novembra u Kruševcu. Bila je izazvana fizičkim napadom na Borka Stefanovića, lidera Levice Srbije, zbog čega je nosila naziv Stop krvavim košuljama. Ubrzo, kada su se protesti proširili na druge gradove u zemlji, postali su poznati kao pokret 1 od 5 miliona.

Nezavisno od toga da li se izjašnjavaju kao pristalice vlasti ili opozicije, fotografi bi trebalo da predstavljaju događaje na najbolji način i ne manipulišu situacijom zatečenom na terenu. Dugo vremena, međutim, pravi opseg protesta uspešno je predstavljao samo Dragoljub Zamurović, jedan od najpoznatijih srpskih fotografa.

Dok su objektivi drugih obično bili usmereni na delove protesta, ili su njihovi urednici pravili takav izbor fotografija, Zamurović je sa beogradskih krovova imao najbolji pogled na nezadovoljstvo politikom i socijalnim uređenjem, uspevajući da prenese realno stanje stvari. Ono što bi zabeležio subotom uveče, kada se protesti održavaju, ubrzo bi objavio na društvenim mrežama.

Zamurovićeva kolekcija protestnih fotografija bila je izložena u prostorijama Filozofskog fakulteta u Beogradu. Među izloženim radovima bilo je i onih koje je fotografisao nevezano za političke šetnje, ali su ga pobudili na snažan politički komentar u retrospektivi. Fotografije su postavljene u okviru programa Nije filozofski ćutati, dok je izložba nosila simboličan naziv – Vremeplov, kojim je podsećala posetioca da se politička vrhuška u Srbiji nije značajno promenila od devedesetih godina prošlog veka.

Zamurović je na otvaranju izložbe u maju rekao da se promišljenim izborom kadrova politička mašina vraća u sve dalju prošlost jednopartijskog sistema, dok je Irina Subotić, profesorka Filozofskog fakulteta, izrazila želju za drugačijim, boljim i prosperitetnijim životom. Šta je sve naš kultni fotograf i dobitnik Nikonove nagrade zabeležio proteklih meseci sada možete pogledati i u našoj foto-galeriji, jedinstvenoj verziji nedavno zatvorene izložbe Vremeplov.

„1 od 5 miliona“Otvori galeriju
1 Naslovna fotografija - Jesen, Ajfelova kula, Pariz, foto Anđela Petrović Zvezde su rođene: Sjajne fotografije studenata sa prve godine fakulteta Photographer-travels-to-the-past-and-with-the-help-of-Photoshop-takes-incredible-selfies-with-celebrities-5cc4d6303c4c8__880 Ona putuje kroz vreme i pravi selfije sa velikanima drone-geometry-15 Prelepa arhitektura iz ptičje perspektive Naslovna fotografija - Hranjenje mladog slona u nacionalnom parku Najrobi, Kenija (foto Nebojša Kosijer) Neponovljiva Afrika: Fotografije iz Etiopije, Kenije i Tanzanije · ·