Atelje Prozor
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Polako se navikavamo na to da Beograd ume da nas iznenadi kreativnim, a opet ne tako vidljivim mestima. Atelje Prozor u ulici Zmaja od Noćaja je upravo jedno od tih mesta. Pun umetnina, restauiranog nameštaja, unikatnih aksesoara i komada garderobe, Prozor vam pruža osećaj kao da ste negde daleko od centra grada, daleko od sadašnjeg vremena.

U ovom ateljeu prepoznaćete ambijent u kom se susreću umetnost i arhitektura. To je prostor u kom umetnost formira svoj oblik i pronalazi svoju svrhu. Veza tradicije i inovacije. Ukoliko pažljivo posmatrate, shvatićete da svaki kutak krije određenu priču, kao i predmet koji na tom mestu stoji ne sasvim slučajno. Glavni „krivac“ za to što naš glavni grad ima jedan ovakav, sasvim drugačiji i poseban proctor, jeste Željka Mićanović Miljković, koja je atelje Prozor krajem 2010. godine pokrenula kao samostalni projekat, po ugledu na neka slična mesta koja je viđala u Italiji i Francuskoj. Njena osnovna ideja bila je da stvori platformu za primenjenu i likovnu umetnost. Nakon završene magistrature iz Primenjene grafike na Akademiji lepih umetnosti u Macerati (Italija) i Show Stylist mastera na Institutu za evropski dizajn u Rimu, usledila je priprema i realizacija ovog projekta. Uz pomoć različitih umetničkih oblasti i tradicionalnih zanata, razvio se i jedan sasvim novi pristup ambijentu, u kom on postaje mešavina prostora i scenografije, platforma za vizuelno i umetničko istraživanje. Prozor je na ovaj način postao dimenzija koju bi tek trebalo otkriti.

Ova umetnica je specifičnim intervencijama na određenim komadima nameštaja uspela da tim predmetima udahne jedan novi život – razigraniji, smeliji i drugačiji. Neprekidna istraživanja u oblasti grafike dostigla su svoj vrhunac  u njenim radovima, a svaki od tih predmeta poželeli biste da imate u svom domu. Jedan od najvećih izazova bio je i pretvaranje beskorisnih i istrošenih proizvoda u nešto kvalitetno i unikatno, u čemu je Željka i uspela.

Razvoj ovog projekta prati i saradnja sa brojnim umetnicima, galerijama i autorskim radnjama u zemlji i inostranstvu, kao i učešće na sajmovima dizajna u regionu i Evropi i projektima osmišljavanja različitih, novih ambijenata.

Radove Željke Mićanović Miljković pogledajte u našoj galeriji:

Atelje ProzorOtvori galeriju
Laguna Beach 10 najlepših kuća na plaži Hotel Van der Valk Het Arresthuis: Od ozloglašenog zatvora do glamuroznog hotela Grand Prix Salona arhitekture 36. Salon arhitekture Casa Calvet Bajka u Barseloni: Manje poznate Gaudijeve građevine