l_15083_clear-coffee_cover
PULS GRADA · gastro

Od svih napitaka koje su ljudi izmislili, kafa je najraznovrsnija. Može da se pije topla ili hladna, sa penom ili bez pene, gorka ili slatka, sa mlekom, šlagom ili nekim drugim dodacima. Može da se pravi na mnogo načina i koristi različite sorte zrna kafe. Ipak, koji god ukus da izaberete, postoji jedna stvar koju nažalost nećete moći da izbegnete ako ste pasionirani konzument ovog napitka: žute zube!

Na iznenađenje svih, upravo se pojavilo jedno potencijalno rešenje ove nuspojave u vidu prve kafe bez boje ikada.

Providna kafa je izum braće Davida i Adama Nagyija iz Slovačke, koji su svoj proizvod nazvali CLR CFF (skraćeno od clear coffee; srp. bistra ili providna kafa). Napitak će se prodavati u pakovanju od dve flašice od 200ml i koštaće 7 evra.

Iako tečnost spolja izgleda kao obična voda, u njegovoj pripremi su korišćena zrna kafe Arabike kao u slučaju više od polovine kafa na svetu. Kreatori još nisu objasnili kako su uspeli da stvore neverovatan efekat providnosti, osim izjave da su upotrebljeni potpuno novi tehnološki metodi. Ono što je sigurno je da u proizvodnji kafe nisu korišćeni konzervansi, stabilizatori, šećer i veštački zaslađivači. Kalorijska vrednost je jednaka istoj prosečne kafe, a budući da je CLR CFF providna, neće vam potamneti zube.

Što se tiče samog ukusa, za sada su mišljenja podeljena. Neki tvrde da je ista kao i svaka druga hladna kafa, dok drugi smatraju da u najboljem slučaju ima ukus previše razvodnjene kafe. Ostaje da se vidi da li će se bezbojna kafa „primiti“ ili ćemo zauvek biti osuđeni na žute zube.

covernovitrendovikafa Novi trendovi za okorele ljubitelje kafe _O2A6245_cover Savršene poslastice: Naučite poslastičarske trikove 15621652_1099992030124022_9198283576065106937_n_cover Oxalis: Restoran koji pomera granice pagecover Japanska kuhinja: Najbolje namirnice za goste ·