naslovna
U VAZDUHU · tech/web

Prvi put u svetu modne industrije predstavljena je kolekcija Mobile Couture, dizajnirana pomoću Samsung Galaxy Note9 uređaja. Orelija Fontan (Aurélie Fontan), nagrađivana modna dizajnerka, kreirala je kolekciju zahvaljujući Samsungovom telefonu.

Galaxy Note9 korišćen je kako bi dizajnerka zabeležila, dodavala, čuvala crteže i nove materijale, skicirajući S Pen-om na ekranu sve oblike odevnih predmeta, mustre na tkanini i kopče. Materijali su mogli da se pošalju direktno sa telefona na Ultimaker 3D štampač, za šta je do sada bio neophodan računar. Kako bi se dobili digitalni crteži pogodni za 3D štampu, detaljni crteži kopči za odevne komade kreirani su unutar aplikacije OnShape (dostupna samo za uređaje koji rade sa Android operativnim sistemom). Dizajnerka je mogla ubrzano da radi, menja i uvodi inovacije u realnom vremenu, tokom razvoja kolekcije, kao i u finalnoj proizvodnji.

Dizajnerka je iscrtavala dizajn za mustru tkanine sa udaljene lokacije, koji je poslat bežično na Joto X – veoma napredanog, digitalnog robota za crtanje. Robot bi kompleksnu mustru preneo na kožni materijal od kojeg je izrađena odeća. Krajnji proizvodi izrađeni su od mešavine kože, koju je moguće reciklirati i biorazgradivih plastičnih kopči odštampanih 3D štampom.

„Kao neko čiju kreativnost podstiče potencijal tehnologije i nauke, bilo mi je veoma interesantno da saznam da postoji pametni telefon koji može da kontroliše proces proizvodnje kolekcije. Moje ideje su ambiciozne i usmerene ka tome da se preispitaju tradicionalni procesi. Kao mladoj dizajnerki, bilo mi je veoma drago da neke od tih ideja postaju stvarnost zahvaljujući Note9 telefonu”, rekla je Orelija Fontan.

Kolekcija, koju čine tri haljine i jedan kaput, kreirana je za osam, umesto 14 dana.

Proces stvaranjaOtvori galeriju
robot-3010309_1280 Za 7 godina mašine preuzimaju polovinu radnih mesta naslovna Samsung predstavio nove telefone Galaxy J6+ i Galaxy J4+ 39441161_942663515939591_2544484375865589760_n Balkan Tube Fest u Kombank dvorani Samsung A7 Novi Samsung Galaxy A7 ima kameru sa tri objektiva · · · · ·