Prvi podvodni muzej na svetu: Jason deCaires Taylor
KULTURA · art

Godine 2006. umetnik Jason deCaires Taylor napravio je prvi podvodni park na planeti, a njegove „žive skulpture“ koje se tamo nalaze zapravo predstavljaju stalnu postavku koja se neprestano prilagođava i postaje deo okeanskog pejzaža.

Jason deCaires Taylor je prirodnjak, umetnik i fotograf koji dolazi iz Meksika, a nedaleko od obale svoje rodne zemlje, u Kankunu, napravio je ovaj prvi svetski podvodni muzej. Više od 500 skulptura, koje predstavljaju uglavnom ljude u originalnoj veličini i različitim pozama, postavljeno je na ovo zanimljivo mesto od kada je muzej pre osam godina osnovan. Skulpture su pravljene od posebne vrste cementa za koji se ispostavilo da je idealan materijal za ovaj projekat – budući da se koristi za pravljene veštačkih grebena – a ovi brojni radovi između ostalog svedoče o prolaznosti vremena koje se na njima oslikava u vidu neometano nastanjenih korala i algi. Ova kolekcija zaista predstavlja višestruk užitak: tu je da istovremeno oduševi ljubitelje prirode i umetnosti, ali je i fantastičan uvid u metamorfozu umetničkih dela koja se transformišu u skladu sa okolinom i postaju njen sastavni element, što je svakako jedna od tema kojima se Taylor u svom radu obilno bavio. Osim što je privukao nebrojeno mnogo turista u dno okeana, ovaj jedinstveni muzej inspirisao je i knjigu Carla McCormicka pod imenom The Underwater Museum. U našoj galeriji možete videti neke od skulptura koje naseljavaju ovaj muzej koji bi apsolutno vredelo posetiti.

Jason deCaires Taylor Otvori galeriju
Ksenija Kovačević, Mekušac, 2007. fotografija Ksenija Kovačević: Communication Breakdown Hal Lasko Antikliše: Život čini volja Galerija 1250 Galerija 1250: Ručno rađena keramika HSD Hubbard Street Dance otvara 11. Beogradski festival igre · · ·