Pileća krilca
PULS GRADA · kulinarka

Samo nas dan deli od prvomajskog uranka i tradicionalnog roštiljanja. Nema ničeg lepšeg od druženja u prirodi uz osvežavajuće piće i ukusni zalogaj. Iako ne sumnjamo da već imate svoj dobro provereni recept za najukusnije specijalitete sa roštilja, ovoga puta sa vama delimo jednu egzotičnu verziju pilećih krilaca kojima niko neće moći da odoli.

Tajni sastojak ovog recepta jeste začinska mešavina berbere, inače tipična za etiopijsku kuhinju, koja krilcima daje intenzivan i uzbudljiv pikantan ukus. U nastavku pogledajte kako je možete pripremiti.

Potrebno je (za 4 osobe):

3 kašike začinske paprike

1 kašika soli

1 kašika kajenske paprike

1 kašičica mlevene piskavice

1 kašičica mlevenog đumbira

1 kašičica crnog luka u prahu

½ kašičice mlevenog kardamoma

½ kašičice mlevenog muskatnog oraščića

½ kašičice belog luka u prahu

¼ kašičice mlevenog karanfilića

¼ kašičice mlevenog cimeta

¼ kašičice bibera sa Jamajke

12 pilećih krilaca

½ šolje (60 g) brašna

1 kašika praška za pecivo

1 kašika kukuruznog skroba

2 kašike neslanog putera

Priprema:

  1. Uključite rernu na 220° C/ ili spremite ploču za roštilj (nek se dobro razgori vatra)
  2. U posudu srednje veličine dodajte začinsku papriku, kajensku papriku, so, piskavicu, đumbir, crni luk u prahu, kardamom, muskatni oraščić, beli luk u prahu, karanfilić, cimet i biber sa Jamajke, pa sve dobro promešajte.
  3. Odvojite dve kašike začinske mešavine sa strane.
  4. Ubacite pileća krilca u činiju sa začinima, dobro ih uvaljajte, i ostavite u frižideru minimum 30 minuta, a najbolje preko noći.
  5. U manjoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo i kukuruzni skrob, pa krilca dobro uvaljajte u ovu mešavinu.
  6. Pecite ih na roštilju oko 30 do 40 minuta dok ne dobiju finu rumenu koricu.
  7. U malom tiganju otopite 2 kašike putera, pa dodajte preostale 2 kašike začinske mešavine i sve lepo promešajte.
  8. Na kraju, prelijte puter preko gotovih krilaca i uživajte!

Prijatno i lepo se provedite u prirodi, ali je čuvajte i očistite smeće za sobom!!!

5aday_feature_LEAD_630x420 Proleće u tanjiru: 3 zdrava i ukusna recepta Čizkejk Probajte osvežavajući cheese cake (čizkejk) bez sira eating-3276558_960_720 Kreativne ideje za farbanje jaja cover Dva recepta za „budinu činiju“ · · · · ·