New-2-2-1024x683GLGL-1000x500
U VAZDUHU · urban flash

Roditeljstvo podrazumeva da ste suočeni sa mnogobrojnim izazovima, a neki od njih zahtevaju sasvim drugačiji tretman od onoga koji su imali roditelji kada su bili deca. To znači da se menjaju vidovi vaspitanja, ili bi tako barem trebalo, i da oni idu u skladu sa promenama u razvoju mališana i njihovih vršnjačkih grupa.

Često se roditelji pitaju da li čine dobar posao, da li njihova popustljivost ili strogost donose dobre rezultate, hoće li njihove dobre namere dovesti do dobrih rezultata. Pitaju se i da li će njihova deca imati dobre uzore, hoće li biti ambiciozna i slično, ali možda više ne bi morali da brinu toliko…

Psiholozi za Harvarda napravili su listu važnih faktora koji su ključni za uspešno i zdravo podizanje potomstva, a koja se zasniva na dugogodišnjim istraživanjima i ispitivanjima sprovođenim na roditeljima i njihovoj deci. Iako ovi faktori i sugestije nisu tako jednostavni recepti, ipak je važno da pokušate da se prema njima vodite u odnosu sa svojom decom. A evo kako oni glase:

1.Budite tu za njih! Ne samo fizički već i psihički, posebno emotivno. Ako slušate svoje dete i pomažete mu da se izrazi, to stvara duboke veze među vama.

2. Igrajte zajedno svoje i njihove omiljene igre

3. Čitajte im knjige

4. Svakoga dana ih pitajte kako im je protekao dan i pričajte o tome koje su vas stvari nasmejale tokom svakodnevnih poslova.

5. Naučite ih zahvalnosti, i skrećite dnevno pažnju na stvari zbog kojih ste vi zahvalni, a onda ih stimulišite da i sami navedu neke!

Naučite strani jezik Pet načina da uz zabavu naučite strani jezik the-experience-tube-12cover Experience Tube: Novi urnebesni način da se povežete sa prijateljima pagecover Ovo drveće ne liči na druga man-797455_1280glgl-999x500_cover Brazilski šaman otkriva: Pozitivno razmišljanje je štetno · · · · · ·