naslovna
KULTURA · film/TV

Mišljenja se razlikuju i ima onih koji kažu da su baš poput zadnjice, jer – svako ima jedno. Kada je u pitanju umetnost, kod koje doživljaj i jeste isključivo individualan, uopšte ne iznenađuje to da se kritičari i publika baš i ne slažu uvek…

Piše: Filip Milosavljević

Ovogodišnja filmska žetva je bila bogata i raznolika. Viđeni su mnogi dugo očekivani nastavci, ekranizacije poznatih knjiga i stripova, kao i iznenađujuća dela po originalnim scenarijima. Može se naširoko i nadugačko diskutovati o tome ko je sve ispunio očekivanja, a ko podbacio. Takva bitka se već vodila između gledalaca i kritičara, koji su žestoko zaratili oko nekoliko ostvarenja.

Venom

Jedan od najhrabrijih skorašnjih rizika u svetu superheroja isplatio se, ma šta rekli kritičari. Ovo je film o superzlikovcu iz Spajdermenovog univerzuma, u kome nema samog Spajdermena. Po izlasku, kritičari su osuli paljbu po ovom filmu i dali mu prosečnu ocenu od samo 33% od 100. Lista zamerki je toliko dugačka da se se nikako ne mogu pobrojati sve, ali među njima su odsustvo Spajdermena, mešanje nekoliko žanrova i sveopšta inkoherentnost. Većina ih se složila kako je Tom Hardi dao sve od sebe i da njegova gluma samo poboljšava film.

Sa druge strane, fanovi su i te kako imali šta da kažu u odbranu ovog filma, a najviše su rekli sam broj ljudi koji ga je pogledao u bioskopu i količina zarađenog novca (više od 820 miliona dolara). Mali je broj onih koji ga smatraju remek-delom, ali se većina slaže da je u pitanju jedno zabavno ostvarenje koje drži pažnju od početka do kraja. U zavisnosti od toga koji sajt pogledate, videćete da Venom ima ocenu publike od 69 do 85% i to je jedna od najvećih razlika u odnosu na kritičare u poslednje vreme. A najverovatnije će biti prilike i za popravni ispit, jer je nastavak više nego izgledan.

Boemska rapsodija

Ponovo kritičari kude, a fanovi opovrgavaju njihove tvrdnje, samo što ovi prvi ovde nisu bili baš toliko složni kao u prethodnom slučaju. Biografska priča o harizmatičnom i legendarnom Frediju Merkjuriju nije izazvala isti talas negodovanja kritičara kao Venom, ali su oni ponovo glavnog glumca istakli kao najveći adut jednog ostvarenja koje smatraju propalom šansom. Kao veliki problem u ocenjivanju filma nameće se nemogućnost da se Merkjurijeva neverovatna kompleksnost prenese na veliki ekran na način koji dovoljno poštuje sve detalje o njemu.

Kritičari kao da su tražili nešto više on onoga što Boemska rapsodija pruža, proglasivši je osrednjim pokušajem, sa ocenom od 48 do 62%. Fanovima je po svemu sudeći bio dovoljan nastup Ramija Maleka i priča o omiljenom pevaču i bendu koja do sada nije bila prikazana na taj način. Oni nisu ovo shvatili kao pokušaj dokumentarca, već zabavnu priču sa puno upečatljivih kadrova i zbog toga su film ocenili u rasponu od 82 do 90%. Zanimljivo je da je sama pesma Boemska rapsodija grupe Queen po izlasku ocenjena kao veoma loša od strane kritičara.

Fantastične zveri: Grindelvaldovi zločini

Tačno je da magija nije baš na istom nivou u ovom ostvarenju kao u prvom delu sage o Njutu Skamanderu, ali fanovi su ponovo bili blaži od kritičara. Ostvarenje Fantastične zveri i gde ih naći iz 2016. godine pobralo je mnoge simpatije i činilo se kao dobrodošao dodatak univerzumu Harija Potera i zanimljiv početak sage o novom liku. Ovogodišnjem nastavku zamera se nepotrebno produženo trajanje, prekomplikovani zaplet bez previše smisla, pa čak i loši vizuelni efekti.

Kritičari i publika se ovde slažu oko uglavnom odličnih uloga cele postave, jedino je problematično prisustvo Džonija Depa, koji se u medijima provlačio prvo usled optužbi za nasilje prema bivšoj ženi Ember Herd, a potom i u sličnoj situaciji sa kolegom iz jednog filma. Problematika je kod previše fokusa na građenju franšize, a premalo na samoj radnji ovog nastavka. Pošto je film i dalje u bioskopima, publika ima još štošta da kaže i možda promeni trenutni raspon ocena od 38 do 69%.

triple-frontier-ben-affleck Ben Aflek i Oskar Isak planiraju nemoguću pljačku Kralj Petar Prvi O filmu „Kralj Petar Prvi“ – predrasude, mile naše, zbogom! 1219255 Najluđi filmovi za starije od 18 iz 1960-ih i 1970-ih avengers-end-game-4-1544189609 Trejler za poslednji nastavak „Avengers“ serijala je stigao · · · · · ·