Three Young Tourists In Cafe
U VAZDUHU · tech/web

Proleće i leto su godišnja doba koja se najčešće povezuju s odmorima i putovanjima. Da biste doživeli svoje putovanje iz snova, potrebna je i ozbiljna priprema, pogotovo ako se odlučite da sve sprovedete na svoju ruku, bez pomoći agencija

Gde želim da idem?

www.mfa.gov.rs
www.klubputnika.org

Ovo možete odrediti prema svojim ličnim i novčanim afinitetima ili jednostavno zavrteti globus, pa gde se prst zaustavi. Ipak, pre nego što prebacite backpack na leđa i ubacite mape u svoj pametni telefon, potrebno je dobro se informisati gde ste to namerili da se uputite. Ukoliko ne putujete često i ne poznajete najbolje zemlju u koju idete, prva stanica na ovom putu bi trebalo da bude sajt Ministarstva spoljnih poslova (www.mfa.gov.rs). On zaista nudi korisne informacije o neophodnim vizama, preporukama o smeštaju, transportu i bezbednosti. Redovno se ažurira i sadrži preporuke kako se ponašati u određenim zemljama ili da li je situacija u njima bezbedna za turiste (na primer tokom epidemije ebole u Africi jasno je označeno kakva je situacija u zahvaćenim zemljama). Iskustva drugih putnika mogu biti od neprocenjive koristi, a najopširnija, i to sa svih meridijana, mogu se pronaći na sajtu Kluba putnika (www.klubputnika.org). Osim putopisa, podataka o vizama i kako stići do određenog mesta, ovaj sajt sadrži odličan forum, prepun korisnih informacija od drugih putnika namernika.

Kako da stignem tamo?

www.skyscanner.net
www.kayak.com

Voz je i dalje najromantičniji i avanturistički vid prevoza, autobusi… pa baš ako mora. Ipak, let ka željenoj destinaciji, iako skuplje rešenje, možda je i najbolji izbor ukoliko ste u cajtnotu s vremenom. Najpoznatiji sajt za pretragu letova i cena je Skyscanner (www.skyscanner.net). Osim jednostavne pretrage, on nudi najpreglednije informacije i poseduje ogroman izbor, odnosno ponude različitih avio-kompanija. U samo nekoliko klikova moguće je pronaći, rezervisati i platiti kartu Beograd-Budžumbura (trenutna cena je oko 650 evra, tako da požurite s rezervacijom) i to sve iz vaše fotelje. Drugi popularan sajt je Kayak (www.kayak.com), koji osim letova nudi mogućnost rezervacije rentakar vozila, kao i hotela. Kako biste pronašli najbolje ponude, najbolje je često proveravati oba sajta, kao i same sajtove avio-kompanija.

Gde ću spavati?

www.airbnb.com
www.couchsurfing.com
www.mrandmrssmith.com

Ako su vam hoteli dosadili ili ste skloni avanturama, traženje i odabir smeštaja može biti zabavan proces. Najpoznatiji sajt za iznajmljivanje soba, stanova i apartmana je američki Airbnb (www.airbnb.com). U svojoj bazi poseduje hiljade lokacija za smeštaj u gotovo svim zemljama sveta. Vaši domaćini mogu biti fizička lica, koja samo žele dodatno da zarade, ali i ozbiljne kompanije koje se bave rentiranjem. Dovoljno je samo da odaberete grad, broj gostiju i datum, i preplaviće vas lista, uglavnom lepih i modernih stanova. Filtriranje je moguće do najsitnijih detalja, tako da ćete pre samog putovanja znati da li vas u stanu čekaju čisti peškiri, fen za kosu i parking ispred zgrade. Ukoliko su vam i stanovi hir buržoazije, onda je za vas prava stvar Couchsurfing (www.couchsurfing.com). Ova zajednica postoji dugi niz godina, i putem ovog sajta moguće je besplatno pronaći prenoćište, uglavnom u zasebnoj sobi, ali ponekad i na dušeku na balkonu (dobro, bio je zastakljen). Osim što nudi besplatan krov nad glavom, ova lokacija je idealna i za pronalaženje saputnika, kako bi vam putovanje bilo još uzbudljivije. Za one s malo (više) dubljim džepom, naša preporuka je fantastičan porodični sajt/blog Mr & Mrs Smith (www.mrandmrssmith.com). Bračni par Smith na svom sajtu daje preporuke ekskluzivnih butik-hotela širom sveta, koje su lično posetili, uz autentične komentare i prelepe fotografije.

A šta tamo da radim?

www.tripadvisor.com

Ukoliko već niste pokupili sve korisne informacije s pomenutog Kluba putnika, najbolje je da posetite i Trip Advisor (www.tripadvisor.com). Ovaj sajt ima najveću bazu korisnika, što ujedno znači i veliki broj saveta i recenzija. Ovde ćete naći preporuke za hotele, lokalni prevoz, aktuelne cene ulaznica za muzeje i druge lokalne atrakcije. Posebno su korisne Trip Advisor aplikacije za veće svetske gradove koje, osim pomenutih informacija, nude i navigaciju do željenih lokaliteta.

Ayo Ayo: Naočare za regulisanje sna, povećanje energije i sprečavanje džet lega postale najpopularniji tehnološki proizvod na Indiegogo platformi WellBe narukvica WellBe – narukvica koja otkriva stres i pomaže vam da ga otklonite LG G4 telefon LG G4 stigao u Srbiju Bebop Bebop – ozbiljno zabavan dron · ·