4-1024x768
PULS GRADA · gastro

Kada dođe leto, sezona kukuruza i lubenica, mnogi, osim pijaca, češće posećuju i poslastičarnice radi uzvišenog dezerta – sladoleda. Ima i onih pravih sladokusaca koje slatkiši (a pogotovo sladoled) zanimaju i motivišu za preživljavanje svakodnevice tokom svih 12 meseci. Za takve, pravo mesto da svrate a kasnije postanu i stalni gosti, je poslastičarnica „DJ“.

Odmah da istaknem, ovaj tekst nije plćena reklama za „DJ“, već sam sâm morao da platim sav sladoled i kolače, sve uživanje i svu kilažu. Lično, kao velikog ljubitelja sladoleda, u toku jedne šetnje prošlog proleća privukla me je raznovrsna ponuda 18 ukusa. Kada sam prvi put probao sladoled ukusa maka, „DJ“ je postala poslastičarnica gde uvek odem kada pomislim na „domaći sladoled“. Kasnije, tamo su me održali i sladoledi koji zapravo imaju ukus lešnika i badema, pravi voćni ukusi višnje i maline, kao i „tuti fruti“ od kandiranog voća, mešavina kolača i sladoleda. Priča poslastičarnice, danas poznatije kao „di-džej“ (barem je ja tako zovem), počinje još 30-tih godina XX veka.

Mladi Čeh poslastičar, Jaromir Dlabal, obreo se u toku svoje „vandrovke” – tadašnje ime za stručnu praksu – u Beogradu i odlučio da tu i ostane. Zasnovao je porodicu i promenio ime u Dragomir Jovanović. 1936. sa poznatim beogradskim poslastičarem, Lubardićem, osniva poslastičarnicu „Lubardić-Jovanović“ koja je među starim Beograđanima i dalje poznata kao „Lubardić“. Posle njegove smrti, njegova supruga Biserka naziva poslastičarnicu po njegovim inicijalima „D.J.“ Takođe, ona je otkrila novu poslasticu– kifle sa šlagom od slatke pavlake, koja se još uvek može okusiti svakog petka. Posle rata, nastaje i specijalitet ove poslastičarnice, krokanbuš, torta sa kesten pireom i karamelizovanim profiterolama.

Danas, „DJ“ spaja tradicionalno i savremeno. Možete naručiti tortu ili kolače preko njihove FB stranice. Uz pomenute specijalitete i sladoled prirodnog ukusa koji prosto izaziva želju čim ga se prisetim (70 dinara kugla), tu su i voćne korpice, snikers torta, japanski cvetovi, kao i „zdravo“ kokteli, mešavine ceđenog voća. Jedina zamerka koje mogu da se setim je skučenost stolica unutra, ali zato tokom lepog vremena poslastičarnica ima baštu na ulici Svetozara Markovića, prekoputa zadnjeg ulaza u Treću beogradsku gimnaziju. Usluga je takođe tradicionalna i gostoprimljiva, toliko „starobeogradska“ da na trenutak možete da se osetite kao da ste kroz vremeplov otišli u tridesete godine prošlog veka. Velika preporuka da barem jednom probate preukusni sladoled i iznijansirane torte na koje se, nažalost, više i ne nailazi toliko često u Beogradu. Nostalgična atmosfera i moderan ukus na jednom mestu.

recept Brownie cheesecake će vas oduševiti Lorejn Paskal Lorejn Paskal sprema za vas jaja benedikt sa Holandez sosom entoni Recept za kraljevski slatkiš: crème brûlée Ukusno i brzo Novi portal za ljubitelje dobrog zalogaja · ·