Putospektiva
PULS GRADA · destinacija

Putospektiva, priča o putovanjima, koja se odvija svakog meseca u Kulturnom centru Rex (Jevrejska 16) i traje dva sata, imaće ove subote, u 19 časova, svoje deseto izdanje. Snežana Trajkov će pričati o planinarenju u Srbiji, a Uroš Janić će preneti svoje impresije iz Severne Irske i Belfasta.

„Prva priča treba da nas motiviše da prvo istražimo naše okruženje, jer se avantura ne krije samo na drugom kraju planete, već nas čeka iza ćoška. Snežana će nam objasniti osnove planinarenja, dati informacije kako početi, šta nam je neophodno od opreme, gde možemo da idemo, šta da vidimo, kako da se organizujemo i zaljubimo u planinarenje. Uroš je već gostovao na prvoj Putospektivi na kojoj je pričao o Černobilju, tako da od njega očekujemo zabavnu, interesantnu i duhovitu priču – sa jednog od njegovih brojnih  putovanja..“ rekla je, u razgovoru za City, Tamara Zidar, inicijator i realizator Putospektive, projekta koji, od februara 2013, okuplja brojne ljubitelje putovanja.

„Izlagači se ili prijave sami ili ih mi pozovemo da gostuju. Najbitniji kriterijum za izlaganje na Putospektivi je da putnik samostalno i nezavisno organizuje svoje putovanje. Do sada smo imali 25 priča. Slušali smo o Černobilju, Grenlandu, džunglama Malezije, o autostopu Bliskim Istokom, statiranju u Bollywoodu, godišnjem odmoru u Avganistanu, četrdesetodnevnom putovanju vozom kroz Severnu Ameriku, putovanju kopnom do Jerusalima, preko Turske, Sirije, Libana i Jordana, safariju u Keniji, dočeku Nove godine u vozu na putu za Skoplje, o Camino do Santiago hodočašću, prelepim plažama Zanzibara… Takođe smo slušali i prvi deo priče o putovanju motorom od Zagreba do Rta Dobre Nade, kada smo ugostili poznatog svetskog putnika Davora Rostuhara.“  Tamara navodi i da su neke dosadašnje priče bile uzbudljive, neke duhovite, neke potresne i ozbiljne…

Od februara ove godine u Rexu se, tokom Putospektive, organizuje i izložba putničkih fotografija. Autorske fotografije mogu poslati svi – precizni kriterijumi se nalaze na www.putospektiva.rs. Izložba je prodajnog karaktera, a sav prihod namenjen je organizovanju sledeće izložbe.

„Želimo i da pozovemo putnike, koji su putovali i doživeli nešto interesantno i žele to da podele sa publikom, da nam se jave da se dogovorimo za izlaganje, ali i one malo stidljivije da nam pošalju svoje putovanje u formi putopisa. Uskoro planiramo da otvorimo i  rubriku sa putopisima,“  dodaje Tamara Zidar. I dodaje da tim Putospektive ima još planova, kao i da im je najveća satisfakcija dosadašnja velika posećenost i brojni pozitivni komentari.

Bukurešt Bukurešt – Metropola u komšiluku Dizeldorf Dizeldorf: Grad umetnosti i mode Hotel Haludovo, Malinska Nekad i sad: Rajska letovališta u Hrvatskoj i Bugarskoj Bazen 10 najzanimljviih bazena na planeti