landscape-1434643402-stocksy-txp5005979f8qt000-medium-653802
PULS GRADA · destinacija

Nije tajna da su Pariz, London, Berlin, Barselona i Rim neverovatni gradovi puni prelepe arhitekture, istorije, kulture i još mnogo čega. Ipak, u Evropi se nalazi veliki broj drugih mesta vrednih pažnje koji se ponekad izgube na radaru prosečnog turiste u odnosu na pomenute metropole.

Iskusite nešto novo posetom ovih 10 (za mnoge) skrivenih dragulja Evrope!

1. Briž, Belgija

Nešto najbliže putovanju kroz vreme je poseta ovom srednjevekovnom gradu u Belgiji punom kaldrmisanih ulica, kanala, starih stambenih zgrada pretvorenih u restorane i prodavnice, a ponekad možete naići i na konje i kočije. Najbolje je da ga posetite zimi kada su manje gužve i izgleda prosto božanstveno prekriven snegom.

2. Budimpešta, Mađarska

Najbliža evropska metropola Srbiji i omiljena turistička destinacija njenih građana je donekle zapostavljena među ostalim svetskim turistima, verovatno zato što zemlja i dalje za mnoge ima auru Istočne Evrope. Svako ko je video njene mostove, stari grad, kuću opere i ostale arhitektonske lepote zna da je Budimpešta grad koji se ne sme zaobići.

3. Edinburg, Škotska

Sa srednjovekovnim starim gradom uskih ulica i novim gradom u neoklasičnom stilu, Edinburg je mesto velikih kontrasta. Edinburški zamak je najpoznatija znamenitost, a turistima se preporučuje da posete grad u avgustu kada se održava čuveni Festival drame i komedije.

4. Helsinki, Finska

Glavni grad Finske poseduje veliki šarm, a danas je veoma aktuelan među ljubiteljima hrane zbog svoje veoma razvijene gastronomske scene. Sada je pravo vreme da ga posetite!

5. Mostar, Bosna i Hercegovina

Većina turista koji posećuju Bosnu odlučuje se da ide u Sarajevo. Ne tako daleko nalazi se ovaj živopisni gradić okružen planinama, dom čuvenog Starog mosta.

6. Porto, Portugalija

Teško je ne zaljubiti se u Porto. Lociran na zapadu zemlja na obali Douro reke, Porto je poznat po mešavini boja i arhitektonskih stilova, kao i velikom broju vinarija koje su redovna destinacija ljubitelja ovog alkholnog napitka.

7. Salcburg, Austrija

Situiran na granici Austrije sa Nemačkom i sa pogledom na Alpe, Mocartov rodni grad je i dan danas posvećen muzici sa nekoliko redovno posećivanih koncertnih sala.

8. Sevilja, Španija

Ako želite da iskusite autentičnu špansku kulturu, posetite Sevilju i uživajte u vrućoj atmosferi flamenko plesača i plesačica koji okupiraju ulice tokom prolećnih festivala.

9. Talin, Estonija

Glavni grad Estonije nudi mešavinu skandinavske i ruske kulture, ukusnu hranu i pregršt istorijskih znamenitosti, od kojih je najpoznatiji Stari grad, inače zaštićen od strane UNESCOa.

10. Verona, Italija

U velikoj konkurenciji drugih italijanskih gradova, Verona teško dolazi do izražaja. Najpoznatija pre svega kao mesto u kojem se odigrava Šekspirova drama Romeo i Julija, Verona nudi mnoge turističke atrakcije od kojih ne treba propustiti posetu velikom koloseumu.

Napuštene kuće u južnoj Floridi Predivne, a napuštene građevine Island Island – Evropa, a druga planeta Dunbar-Rock-GQ-22June15_pr_b Iznajmi svoje ostrvo Rovinj-2 Najlepši primorski gradovi · · ·