Pulp-Fiction-pulp-fiction-13189220-1920-810
KULTURA · film/TV

Zašto volimo filmove Quentina Tarantinoa? Pre svega zbog sjajnih dijaloga, neočekivanih preokreta, savšenog izbora muzike i na kraju, naravno, likova koji se pamte.

Većina njih je već postala deo pop kulture i globalno je prepoznatljiva kod svih filmskih fanova. Nije bilo lako izabrati samo 10 likova, iako je Tarantino do sada snimio manje od 10 filmova i napisao scenario za još nekolicinu, ali se nadamo da smo obuhvatili bar neke od vaših favorita:

1. Hans Landa (Inglourious Basterds)

Glumi: Christoph Waltz

Teško je smisliti šarmantnog nacistu, ali je Tarantinou sa Hansom Landom to pošlo za rukom. I pored njegove velike surovosti i efikasnosti u postizanju u najmanju ruku neplemenitih ciljeva Trećeg rajha, publika je ipak jednim delom opčinjena njime i na kraju filma joj je drago što je iz pragmatičnih razloga izdao svoju zemlju i prešao na stranu saveznika.

2. Beatrix Kiddo (Kill Bill Vol. 1 & 2)

Glumi: Uma Thurman

Igrajući tzv. Nevestu u kung fu ekstravaganci u dva dela Kill Bill, Uma Thurman je ostvarila jednu od najzapaženijih uloga u karijeri i potvrdila svoje mesto muze Quentina Tarantina. Osim borilačkih veština i osvetničkog zanosa, Beatrix u ovim filmovima pokazuje i svoju ženstvenost, ranjivost i brižnu stranu.

3. Jules Winnfield (Pulp Fiction)

Glumi: Samuel L Jackson

Sigurno ne postoji niko ko bolje izvodi Quentinove dijaloge od Samuela L Jacksona. Nije slučajno da su najcitiraniji delovi scenarija filma Pulp Fiction upravo oni u kojima glavnu reč ima mafijaš na prekretnici, Jules Winnfield, koga tumači Samuel.

4. Shosanna (Inglourious Basterds)

Glumi: Mélanie Laurent

Kada je najavljen ovaj film o specijalnoj jedinici u Drugom svetskom ratu koji iza neprijateljskih linija sprovodi haos i nered na nemačkim teritorijama, malo ko je očekivao da će glavni lik u filmu biti sitna devojka koja u okupiranom Parizu ima posao upravljanja bioskopom. Ali eto, maestralnom glumom Melanie Laurent, Shossana je lako osvojila srca filmskih fanova.

5. Calvin Candie (Django Unchained)

Glumi: Leonardo DiCaprio

DiCaprio igra tipičnog vlasnika plantaža iz 19. veka na američkom jugu. Osim francuske kulture, džentlmenskih manira i striktnog poštovanja zakona, Candie uživa da gleda svoje robove kako se u njegovoj sali za goste bore do smrti.

6. Vincent Vega (Pulp Fiction)

Glumi: John Travolta

Već zaboravljeni John Travolta je pojavljivanjem u, po mnogima najboljem filmu dekade ’90-ih, Pulp Fiction, sebi ponovo otvorio vrata Holivuda i sa ulogom kriminalca Vincenta Vegae u ovom filmu ostvario svoju gotovo sigurno najbolju rolu.

7. Mr. White (Reservoir Dogs)

Glumi: Harvey Keitel

Kao jedan od grupe pljačkaša banaka u crnim odelima i belim košuljama, Mr. White se izdvojio od ostalih svojim moralizatorskim tonom i poštovanjem kakvog takvog koda (makar i odmetničkog), ali i očinskim instinktom prema kolegi novajliji Mr. Orangeu, kome je spasao život.

8. Mr. Orange (Reservoir Dogs)

Glumi: Tim Roth

Tim Roth je imao težak zadatak da odglumi Mr. Orangea, policajca infiltriranog među najokorelijim kriminalcima, koji ima zadatak da uhapsi ozloglašenog mafijaša koji planira da opljačka banku. Treba li reći da je briljirao i na najbolji način pokazao emotivno rastrojstvo čoveka koji je morao da toleriše nemoralne činove u svom prisustvu dok je istovremeno morao da ostane u svojoj ulozi zarad krajnjeg cilja izvođenja dotičnih kriminalaca pravdi.

9. O-Ren Ishii (Kill Bill Vol. 1)

Glumi: Lucy Liu

Među likovima iz Kill Bill filmova kojima se Beatrix Kiddo sveti, najzanimljivija je svakako O-Ren Ishii. Ona je polu Kineskinja-polu Japanka, rođena u Americi, koja nakon prisustva masakra svojih roditelja, postaje smrtonosni ubica, a kasnije i neprikosnoveni vođa japanskog kriminalnog podzemlja.

10. Stephen (Django Unchained)

Glumi: Samuel L Jackson

Stephen je tzv. house nigger, tj. rob koji je radio u kući i imao privilegovan položaj kod svog vlasnika. nasuprot ostalih robova koji su radili u polju u najgorim uslovima (field niggers). Samo je Samuel L Jackson mogao da odigra ovako zahtevnu ulogu i stvori jednog od onih likova koje volimo da mrzimo. Po mnogim gledaocima filma Django Unchained, Stephen je veći negativac od samih robovlasnika.

720x405-Oscars-BestPerformances-1401x788 10 vrhunskih uloga iz 2015. koje ne smeju da budu zaboravljene Love_the_Coopers_IMG3_big Filmska recenzija: „Božić kod Kuperovih“ Everybody Wants Some Pogledajte trejler za novi film Richarda Linklatera „Everybody Wants Some“ Najgori superheroji Najgori filmovi o superherojima u proteklih 10 godina