Radikalne građevine
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Sa povećanjem broja arhitektonskih konkursa u svetu rešenja onih koji su „za malo prošli“ sve je veći, i takoreći dostižu rekordne cifre, a kakva bi realnost bila i kako bi svet izgledao da se svako arhitektonsko rešenje ili nacrt i sproveo u delo, ostaje nam samo da nagađamo.

Kako izveštavaju strani mediji, ovih dana se slavi godišnjica otvaranja treće faze radova na građevinskom kompleksu High Line u Njujorku. I dok se urbanisti tamo, i širom sveta nadgornjavaju oko toga šta je bolje a šta lepše, uvek je važno imati na umu da ono što ljudi vide kao rezultat izgradnje i ono što se nekada nalazilo samo u mašti graditelja ili na papiru nisu iste stvari, a koliko toga je zauvek ostalo tamo negde, videćete…

1. The High Line

Saradnja između Dillera, Scofidio + Renfro i James Corner Field Operations-a je zadovoljavajuća za svakog Njujorčanina, ali mora se uzeti u obzir da nekoliko alternativnih rešenja može stvoriti sasvim drugačiji park. Tako bi ideje Zahe Hadid park pretvorile u ozbiljnu novotariju idealnu za turiste koji su spremni da se dive, ali bi sugrađani bili razočarani jer takav prostor nije u duhu Njujorka kakav vole.

2. Chicago Tribune Tower

Pobednički crtež za ovu građevinu pripao je Johnu Meadu Howellsu i Raymondu Hoodu, koji su predložili nešto što je u arhitekturi bilo poznato već čitavu deceniju, što će reći da su rezultati konkursa išli na sigurno bez želje za rizikom ili upliva futurizma i svežih ideja. Da je kojim slučajem pobedio rad Adolfa Loosa ili Kurza Schutza, ko zna kako bi danas izgledao Čikago.

3. Sydney Opera House

Danas na pomen Sidneja pojedinci pomisle na operu, ali sredinom pedesetih godina stvari nisu bile tako jasne, a veza između Australije i kulture bila je daleko od građevine koja danas krasi jednu njenu obalu. Zahvaljujući činjenici da je 1956. Eero Saarinen odabrao nacrte Jørna Utzona iz korpe za đubre priču o tome kako je Australija dobila operu, a svet čudo arhitekture čini još neverovatnijom.

4. Centre Pompidou

Utopijski muzej u parku je delo arhitekte Moshe Safdie. Godinama pre nego što je priča o građevinama koje ne štete životnoj sredini i prirodi postala aktuelna tema, Safdie je predložio nacrte za izgradnju nečega što u savršenom balansu i dijalogu drži eksterijer i enterijer, a ovakav dizajn se nikada kasnije nije pojavio u mašti drugih, naročito onih koji barataju velikim ciframa a spremni su da grade!

5. Guggenheim Bilbao

Nekada davno rečeno je da će ovaj kompleks zgrada biti najznačajnija građevina u 20. veku, međutim, iako Guggenheim jeste značajan i o njemu se govori poslednjih dvadesetak godina, to još uvek ne znači da je u pitanju Ajfelov toranj svoga vremena. Takozvani Bilbao efekat podrazumeva odnos sve ili ništa u arhitekturi i planiranju građevina čija je namena kultura. Nakon 1997. godine svaki grad je želeo da ima nešto kao što je Guggenheim, pravi transformator koji odjednom menja sudbinu grada.

National Stadium (Peking, Kina) Najčudesniji stadioni sveta Mesec lampa Mesec u vašem domu Instagram profili za uređenje stana Instagram: Sjajne ideje za uređenje stana Biblioteka Klementinum, Prag Najlepša biblioteka na svetu · ·