photo-1516822003754-cca485356ecb
U VAZDUHU · urban flash

Bez obzira na to kako se veza završila, svaki raskid je težak. Sva bol i patnja ne može jednostavno da se eliminiše, već se prema nauci raskid može preboleti na 3 načina.

Studija objavljena u časopisu Journal of Experimental Psychology: General zaključila je da postoje 3 načina da se preboli raskid. U studiji je učestvovalo 24 učesnika, starosti 20-37 godina. Bez obzira na to da li su oni bili ti koji su raskinuli ili ih je neko ostavio, svi učesnici su izabrani zato što su u upitniku rekli da su uznemireni zbog raskida. Prosečno trajanje njihovih veza bilo je 2,5 godine.

Prva strategija uključuje negativnu procenu bivšeg partnera. Od učesnika se tražilo da razmisle o stvarima koje im se nisu svidele kod svojih bivših ljubavnika, na primer njihove dosadne navike. Ideja je da što se više prisećate onoga što vam se nije sviđalo kod bivšeg partnera, lakše ćete ga preboleti. Ovo se pokazalo efikasnim, jer rezultati pokazuju smanjena ljubavna osećanja. Međutim, ova strategija je takođe dovela do toga da se učesnici osećaju neprijatnije.

Ponovna procena ljubavi je druga strategija. Učesnicima su predstavljene izjave poput: „U redu je voleti nekoga s kim više nisam“. Njima je naloženo da u više navrata tiho pročitaju izjavu na ekranu i pokušaju da u nju poveruju tokom vremena koje je unapred predviđeno. Ovaj metod nije promenio njihova osećanja.

U trećoj strategiji, koja se zove stanje distrakcije, ispitanici su govorili o pozitivnim stvarima koje nisu bile povezane sa raskidom ili bivšim partnerom, na primer: „Koja vam je omiljena hrana? Zašto?“ Kao što distrakcija može pomoći u smanjenju žudnje za hranom, to bi vam moglo pomoći da prebolite i raskid. Čini se da ovaj metod nije smanjio osećaj ljubavi, ali je učinio da se ljudi osećaju prijatnije.

Od sve tri strategije, razmišljanje o negativnim stvarima o vašem bivšem je najdelotvorniji način da pređete preko raskida, dok je odvlačenje pažnje efektivan način da se osećate prijatnije. Što se tiče druge strategije, umesto da razmišljamo o ljubavi, možda bi bilo korisnije razmišljati o negativnim emocijama. Na primer, umesto da kažemo: „U redu je da volim nekoga sa kim nisam više u vezi“, mogli bismo reći, „normalno je biti tužan nakon raskida.“

Sve tri strategije pomogle su učesnicima da manje pažnje posvete svojim bivšim partnerima.

page-cover-igraliste Šta se sve desi kada odrasli pomisle da su i dalje mladi na dečijem igralištu 10-43 Naučite jogu sa pijancima: 10 položaja za početnike photo-1542634093-e0198d4d1e46 Ovo je najpijanija zemlja na svetu photo-1498429152472-9a433d9ddf3b Crno ili belo vino: Otkrijte tip svoje ličnosti · ·