Ratovi zvezda art
KULTURA · art

Ukoliko niste ljubitelj najpoznatije zvezdane avanture na svetu, nema vam spasa. Otkako je reditelj George Lucas omogućio studiju Disney da sa njegovim idejama radi šta hoće, svaki ubogi decembar rezervisan je za novi izdanak „Ratova zvezda“. To znači da ćete, čak i ako zabodete glavu u pesak kao noj, čuti ili videti nešto što je povezano sa ovim najpoznatijim filmom naučnofantastičnog žanra.

Sve je, naravno, počelo daleke 1977. godine, kada je Lucas snimio epizodu IV, početak međuplanetarne sage o džedajima, koja se razmahala na sve strane i stekla neverovatan broj poklonika. Tokom osamdesetih godina usledile su epizode V i VI, pa se onda Lucas pred novi milenijum ponovo setio svog čeda i snimio epizode I, II i III. Prošle godine smo gledali epizodu VII, naredne sledi epizoda VIII, dok će 2019. godina biti godina epizode IX.

Kao što se da primetiti, dok se pohvataju svi konci franšize glavobolja je zagarantovana. Tim pre ako imamo u vidu da nam je u bioskope stigao i Odmetnik 1, film koji je zamišljen da funkcioniše kao nezavisno delo u poznatom univerzumu serijala, a najavljena su još dva takva – jedan o mladom Hanu Solou, nekadašnjem junaku Harrisona Forda, i jedan čija se tema još uvek drži u tajnosti. Posledično, svaka druga ili treća vest na sajtovima koji se bave filmom vodi nas u udaljenu Lucasovu galaksiju i još dalje od originalnosti. U potrazi za nečim novim u bioskopima uskoro će nam biti potrebna pozamašna doza sile. Umetnici, međutim, već znaju gde se ona nalazi.

Igrajući se ispred kompjutera, glavna inspiracija umetnika širom sveta upravo je pretumbavanje Lucasovih zamisli i pri tome im, hvala tamnoj strani, ništa nije sveto. Oni su Ratove zvezda odavno pretvorili u ratove stila. Ne zanima ih to što se prošlogodišnjom epizodom VII serijal konačno vratio u milje odličnog i besprekorno režiranog filma i što je ostvario najveću zaradu na blagajnama u istoriji Amerike. Ne zanima ih ni to što je Odmetnik 1 pretrpeo intenzivna dosnimavanja zato što mu je, navodno, reditelj Gareth Edwards pristupio previše ozbiljno i režirao ga poput ratnog filma. Njih, umetnike, definitivno ne zanimaju takvi podaci. Zanima ih duhovitost.

Nadareni stvaraoci internet zavrzlama i umetničkih dela imaju svoj kosmos i način izražavanja, a on je apsolutno urnebesan. U foto-galeriji, između ostalog, možete pogledati kako maštoviti ljudi vide spoj Yode i Ewoksa, izlet Winniea Pooha u svet robotike i šetnju Dartha Vadera pod suncobranom. Umetnička imperija je, očigledno, uzvratila udarac i ne zna za granice, ali moramo imati u vidu da je u srcu bila i ostala pravi i iskreni obožavatelj filmova koji su Lucasu obezbedili ugodnu penziju – prodajom Lucasfilma čuveni reditelj je od Disneyja dobio ček od 4,06 milijardi dolara!

Bez sumnje, jedno kritički nastrojeno delo (autor: Dmitry Dyachkov)Otvori galeriju
slikari Poslednja dela poznatih slikara ekv reload izlog „EKV Reload“ u Konceptu 45 tet Zimske i praznične tetovaže Ambijenti, izložba slika i umetničkog nakita u Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka (Rige od Fere 4); autor Ivana Martić, 22. dec 2016 - 27. jan. 2017. Slike i umetnički nakit na izložbi „Ambijenti“ · ·