moscu2-1528788037
PULS GRADA · destinacija

Na stadionu Lužnjik, u Moskvi, otpočeo je svetski šampionat u fudbalu, jedan od najvećih sportskih događaja na planeti. U narednih mesec dana, pratićemo nadmetanja 32 ekipe, navijati i nadati se peharu, koji će otići u ruke najboljih. Sa druge strane, mnogima će ovo prvenstvo biti sjajna prilika da obiđu brojne ruske gradove u kojima se ono odvija, a mi vam u nastavku donosimo izbor onih najzanimljivijih, za koje možda niste znali.

U tekstu koji je pred vama, upoznaćemo vas sa gradovima domaćinima Svetskog prvenstva. Bilo da ste vatreni navijač ili ne, verujemo da ćete uživati, jer ovi gradovi zavređuju pažnju i vašu posetu. Dobro došli u najveću zemlju na svetu!

Ekaterinburg

Ovaj milionski grad smešten je na granici Evrope i Azije, u podnožju Urala, i predstavlja četvrti grad po broju stanovnika. Osnovan je u početkom 18. veka, a svoje mesto zauzeo je razvojem metaloprerađivačke industrije. U istoriji je ostao upamćen kao mesto gde je ubijen poslednji ruski car Nikolaj II, kao i cela njegova porodica. Crkva u krvi sagrađena je upravo na tom mestu. Danas je Ekaterinburg moderan grad sa odličnom saobraćajnom infrastrukturom i živopisnom umetničkom scenom. Prilikom posete ovom gradu, ne propustite da obiđete zdanja ruskog klasicizma iz 18. i 19. veka, kao što je crkva Aleksandra Nevskog.

Kalinjingrad

Stari Kenigsberg, osnovali su Tevtonski vitezovi još u 12. veku. Prvi naziv, germanskog porekla, zadržao se do kraja Drugog svetskog rata, kada su Sovjeti izdejstvovali promenu. Ovaj grad nalazi se između Litvanije i Poljske, a prepoznatljiv je po katedrali iz 14. veka, koja je nedavno obnovljena nakon velikog požara u ratu. Ne propustite priliku da posetite prelepe parkove koji su prepuni atrakcija za decu. Ovaj grad ćete pamtiti po ćilibaru, jer se njegovo najveće skladište nalazi upravo ovde.

Kazanj

Kazanj je jedan od najstarijih gradova u Rusiji, te ćete nakon posete ovom gradu biti bogatiji za priču o opsadi u 16. veku, koju je sproveo Ivan Grozni. Iako se ponosi svojom tradicijom, ovaj grad ima kosmopolitski duh, jer predstavlja dom za čak 180.000 studenata, koji pohađaju neki od ukupno 30 univerziteta. Svoju posetu započnite obilaskom Kazanjskog kremlja, koji se nalazi na listi Uneskove svetske kulturne baštine i predstavlja simbol grada. Tu se nalazi i sedište predsednika Tatarstana, a zdanje je podignuto u 16. veku. Zatim posetite crkvu Svetih Apostola Petra i Pavla, primer baroknog stila 18. veka.

Rostov na Donu

Ovaj grad prvo su osvojili Skiti, a zatim Kozaci, narod slobodoumnog duha, koji je doprineo današnjem izgledu grada. Rostov je mlad, romantičan i neobičan milionski grad. Blizina vode, mirne i živopisne plaže, te preukusna hrana, koja se bazira na ribi i plodovima mora, posebno jastogu, čine ga destinacijom vrednom pažnje. Na levoj obali reke nalaze se brojni oblakoderi, kuće, klubovi, luksuzne radnje i hoteli, pa vas sva ta blještava svetla mogu zavarati da ste u Las Vegasu. Preporučujemo vam da posetite ovaj deo grada, kao i Puškinskaja ulicu, gde ćete imati priliku da saznate činjenice iz života Aleksandra Puškina. Pored toga, zanimljivo je obići i Bolšaja Sadovaju, najdužu ulicu u gradu.

Volgograd

Ovaj ruski grad bio je stecište jedne od najkrvavijih bitaka u Drugom svetskom ratu, bitke za Staljingrad, kako se pređašnje zvao. Glavna znamenitosti grada je statua Majka otadžbina zove, koja je visoka čak 85 metara, a do vrha vas deli 200 stepenika. Upravo toliko dana je trajala bitka. Volgograd je važan industrijski centar, poznat po brodogradnji, naftnoj industriji i proizvodnji aluminijuma. Kada odate počast vojnicima, prošetajte Volgodonskaja ulicom, gde možete napraviti lepe fotografije ispred fontane.

Đerba Otkrivamo vam najbolje gradove za zabavu 015866fb7dfc4162ce63d9e327574b09 Koje grčko ostrvo odgovara vašem senzibilitetu? IMG-20180322-WA0013-cover Neobična putovanja: Veselo pleme u džungli Tajlanda Opisi americkih drzava Kako Amerikanci opisuju svoje savezne države · · · ·