naslovna
U VAZDUHU · životinje

Možda ste poželeli da imate psa u svom životu i deluje vam da je pravi trenutak za to. Udomljavanja psa je plemeniti čin koji je zaista za pohvalu, ali je to ujedno i obaveza o kojoj treba ozbiljno razmisliti pre nego što to zaista učinite.

Psi jesu slatka i verna stvorenja koja nam mogu biti zabavna, ali najvažnije što svako mora zapamtiti je da su u pitanju živa bića koja imaju svoje potrebe. Usvajanje psa nije prosto kupovina nove igračke, već proširivanje porodice i povećavanje svakodnevnih obaveza. Evo o čemu sve treba razmisliti pre tog koraka.

Da li je vaš dom pogodan za psa?

Da, vama je super tu gde živite, ali da li će se novi četvoronožni član porodice složiti sa tim? Male pse možda možete čuvati u stanu, ali velikima je potrebno dvorište i više prostora. Bez obzira na rasu, računajte da su psi puni energije i da vole da istražuju, pa treba uzeti u obzir raspored stvari u vašem domu i da li je on bezbedan za pse.

Da li putujete često?

Vrlo je važno kakvim poslom se bavite i da li on od vas zahteva da ste često na putu. Ako je to slučaj, onda morate razmišljati o tome da psa povedete sa sobom, ili pronađete nekoga ko će o njemu brinuti dok niste tu. Morate imati razrađen plan ako će se takve situacije često ponavljati.

Da li ste već imali psa ili nekog drugog ljubimca?

Ne morate da imate neko zavidno iskustvo u ovoj oblasti, ali sve do sada može biti korisno. Ukoliko će vam to biti prvi ljubimac, možda bi trebalo da se raspitate oko nekih stvari na vreme sa ljudima koji već imaju pse. Možete čak i da probate da čuvate nečijeg psa na nekoliko dana da vidite kako se sve to odvija.

Da li imate dovoljno novca za psa?

Za čuvanje pasa je potrebno puno novca, jer im je naravno neophodna hrana, ali to nije sve. Treba biti spreman za odlaske kod veterinara i sve vakcine koje će im trebati, a pored toga tu su igračke i druge potrepštine koje će vašem psu ulepšati život.

Da li već imate nekog ljubimca?

Ako već imate nekog ljubimca u svom domu, treba razmisliti o tome kako će dolazak još jednog uticati na njega, u zavisnosti od toga koja je životinja u pitanju. Možda je dobro raspitati se o rasama pasa koje se lako uklapaju sa drugima i u obzir uzeti i starost drugog ljubimca, jer se mlađe životinje laše navikavaju jedna na drugu.

page-cover Slike ovih mačaka će nasmejati i najveće namćore naslovna Kako bi izgledali mladunci životinja obučeni kao ljudi Mrnjau_Fest_2019_poster Novogodišnji Mrnjau Fest u Domu omladine Kea Parrot investigating a Car, Milford Sound, New Zealand Kako su mediji izveštavali o životinjama ove godine · · ·