cover
U VAZDUHU · trend

Stiže zima, stižu dugi sati meškoljenja ispod toplog prekrivača, stiže praznična sezona, a sa njom i praznični kilogrami. Sa letom je otišao i poslednji voz izgovora da se ne trenira. Grad je postao poligon nesvakidašnjih sportova i jedno je sigurno: sa svežom energijom, dobrom ekipom i brisanjem granica, u vežbanju nema mesta dosadi

Svetski trend da vežbanje izađe iz za to unapred predviđenih i uređenih sala, da smelo preskače granice, uštogljena pravila i okvire, ispunio je pore i naših gradova. Kod sporta važi jedno: vežba dovodi do savršenstva. Međutim, upravo to ponavljanje pokreta je ono što mnoge odvlači. Neophodno je u svakoj aktivnosti pronaći iskru koja pokreće, koja unosi svežinu i prekopotrebnu dinamiku. Zato sve popularniji alternativni načini vežbanja, oni manje uobičajeni i poznati, postaju sve brojniji. Nastali okupljanjem entuzijasta, oni uvode nove dinamike, svežinu i energiju.

Bez granica

Pored toga što dovode novine u praksu pokretanja tela (i duha), ovim načinima vežbanja koji izlaze iz ustaljenih okvira je zajedničko da dopuštaju svo uživanje u slobodi čija vrata otvaraju, i upravo u tome se i zasniva njihov psihološki benefit. Postoje raznorazni načini da se trenira, a jedno je sigurno: lakše je u društvu. Zahvaljujući društvenim mrežama, izbor novih sportova je pred nama a povezivanje je na samo jedan klik.

Akro joga

Joga se vraća na velika vrata. Nije newage pomama, već prihvatanje činjenice da joga prija i telu i duhu, i to višestruko. Telo jača, isteže, osnažuje da prelazi granice bola i izdržljivosti, a istovremeno aktivno utiče i na razvoj duha. U srcu filozofije joge je da razvija sve potencijale onoga ko se njome bavi. Postoje razni vidovi joge, a najfascinantnija jednom posmatraču je akro joga. Takozvano terapeutsko letenje je prilično neobična vrsta joge koja se radi sa partnerom, i to tako da je jedan partner baza, a drugi letač.

Leti mi na nogama

Figure akro joge izgledaju uglavnom tako što jedan partner na parteru nosi svojim telom drugog partnera koji je, u nekoj pozi, u vazduhu. Ovakve akrobacije zasnivaju se na međusobnom poverenju dva partnera i otvorenoj i iskrenoj komunikaciji. U tom smislu se akro joga razlikuje od drugih joga jer ne samo da jača telo i duh jedinke, već aktivno radi i na razvijanju poverenja, saradnje, balansa, dogovora, kompromisa i komunikacije – veština koje su itekako neophodne nakon što se trening završi, samo su tokom treninga dovedene do ekstrema jer jedno telo bukvalno služi kao potpora drugom koje u raznim poetskim figurama lebdi. Svaki trzaj jednog tela prenosi se kao zemljotres na drugo.

Acro Shizz duo

Danka i Biljana upoznale su se na treningu akro joge, prepoznale međusobnu strast ka igranju i prenele impozantne akrobacije na najneuobičajnija mesta. Osnovale su duo Acro shizz, gde je Danka, koja svoje uporište nosi u ekstremnim sportovima, baza, a Biljana, sa iskustvom savremenog plesa, letač. Njih dve drže radionice u kojima važi pravilo da je svaki pokret koji je izveden bez padanja i gubljenja ravnoteže, pravilan. Otvaraju vrata mašte i izazova, i podsećaju da vežba dovodi do savršenstva, odnosno elegancije i laganog izvođenja pokreta, a prvi koraci dostupni su svima.

Ništa manje neuobičajeni performansi

Acro Shizz duo aktivan je deo projekta Cirkusfere, organizacije koja se bavi razvojem savremenog cirkusa. Danka i Biljana su se svojim neobičnim pokretima odlično uklopile, te kao duo i nastupaju. Jedan od skorijih nastupa bio je na festivalu Dev9t, gde su izvele Site specific tačku. Site specific je performans specifičan po tome što se izvodi u zatečenim uslovima na lokaciji. Njih dve su u staroj Ciglani, gde se festival održavao, zatekle rashladne vitrine, i sasvim normalno, ušle u njih. Prvi put su se našle u frižideru i počele da istražuju kako se telo ponaša u takvom prostoru. To su inkorporirale u svoj neobični peformans.

Radionice

Acro Shizz duo upija znanja putujući po svetu i vežbajući sa drugim ljudima, te je svako slobodan da im se pridruži. Kažu da najstarija osoba sa kojom su trenirale ima oko 50 godina, a najmlađi je tek zašao u pubertet. Smatraju da svako može da im se pridruži u akrobacijama, a one su tu da taj put olakšaju. Za složenije pokrete potrebno je naravno i više vežbe, ali uz  pravilnu tehniku i najmanja žena može da podigne dvometraša na svojim nogama, te nema izgovora da neko u tome ne može da se oproba. Ključ su koncentracija – jer kada se dva tela međusobno balansiraju nema mesta zalutalim mislima, planovima i problemima, a zatim i saradnja i prepuštenost, odnosno poverenje u partnera. Uz snagu duha, telo ne poznaje granice.

Aerial hoop

Neobični duo se u svom istraživanju novih oblika pokreta nije zaustavio samo na akro jogi, performansima i cirkuzantskim tačkama, već se oprobao u još jednom ništa manje zadivljujućem sportu –  aerial hoopu. Pre izvesnog vremena je Aerial Arts pole dance studiju održana neobična konferenciju za novinarke i blogerke, gde su zvanice bile obavezne da se pojave u trenerkama i udobnoj odeći. Novinarke i blogerke oprobale su se u lebdenju na obruču. Aerial hoop je izvođenje akrobatskih elemenata na obruču koji, sasvim sigurno i bezbedno, visi vertikalno okačen o plafon. Aerial hoop uobičajeni trening sastoji se od četrdesetpetominutnog zagrevanja, da bi se zatim isto toliko vremena provelo u vazduhu, izvođenjem akrobacija na, i oko visećeg obruča. Kao i kod akro joge, složenost figura zavisi od spreme i vežbe, ali koliko god obruč izgledao izazovno, iskusni tvrde da svako može da se popne i oseti čari lebdenja u vazduhu.

http://poledance.rs/

Iznad siluete grada

Korak dalje od lebdenja je letenje u vazduhu, a čini se da je društvo iz Parkour Srbija zaista uspelo u tome. Parkur je zapravo veština kretanja, gde je cilj da se distanca savlada za što manje vremena i da se na tom putu uspešno pređu sve prepreke. U osnovi ovakvog kretanja je trčanje, a karakteristično je što se odigrava na bilo kom terenu, te je postalo veoma rašireno u urbanim sredinama. Tzv. trejseri, oni koji vežbaju parkur, tako osvajaju i gradove, krećući se naizgled neverovatnom lakoćom preko krovova i uz zidove gradskih struktura, leteći iznad obrisa grada.

Zajedno osvajanje prostora

Suština parkura, ovog neobičnog sporta, je da razvija fizičku i mentalnu slobodu u individualnoj kreaciji, ali je svakako dobar deo elemenata preuzet iz gimnastike. Organizacija Parkour Srbija postoji već više od 10 godina i okuplja veliki broj slobodoumnih i željnih izazova koji se okupljaju u zajedničkim treninzima. Istovremeno, aktivno radi na promociji ove veštine i njenim ključnim elementima, a to su: razvoj opšte i specifične motorike, kao i svesti pojedinaca u prevazilaženju granica i proširivanju vidika. I to sve kroz skokove, salta, okrete u vazduhu i preskoke, i trčanje uz zidove.

http://www.pksrbija.com/

https://www.facebook.com/ParkourSrbija

Kruziranje gradom

Neobično kretanje u grupi karakteristika je i za zajednice okupljene oko vožnje loangboardova. Samo ime kaže, u pitanju je vožnja daske nešto duže od skejta, odnosno većih dimenzija i većih i mekših točkova. Ovakvi točkovi zahvalniji su za brzu vožnju i nesmetano kretanje po kamenčićima i drugim neravninama, a veličina daske dopušta postavljanje širih osovina čime je i ravnoteža stabilnija. Mnogi ga koriste što za brže kretanje po gradu, što za solo ili grupnu rekreaciju. Longboard ekipa okuplja se da zajedno jezdi gradom, a snalaženje u saobraćaju je jedan sasvim novi izazov. Longboard mapp je aplikacija koju je napravilo nekoliko vozača, i koja pruža svim beogradskim vozačima informacije o stazama, kao i međusobno takmičenje i povezivanje pa i na svetskom nivou.

http://longboardmapp.com/

Modni trikovi dama od stila Ključni modni trikovi dama od stila Ženske frizure u bojama svemira Ženske frizure 2015: Sve boje dalekog svemira Seda kosa je moderna Muške frizure 2015: U modi je seda kosa cover Ključ je u detaljima