Saša Pančić
PULS GRADA · aktuelno

U utorak 4. decembra sa početkom u 18.00 u Galeriji Artget u Kulturnom centru Beograda održaće se predstavljanje drugog izdanja knjige Zlate Vuksanović Macure, „Život na ivici Stanovanje sirotinje u Beogradu 1919-1941“.

Prvo izdanje knjige Život na ivici odavno je rasprodato i ovenčano brojnim priznanjima. Tema koju obrađuje zanimljiva je za naučnu i stručnu zajednicu, a svakako bi mogla biti i značajna literatura za sve donosioce odluka koje se tiču razvoja grada, stambene krize koja i danas najviše ugrožava upravo siromašno stanovništvo. Knjiga je namenjena i svim zaljubljenicima u Beograd i njegove male i velike priče… Zanimljivo je i pomenuti da su inspiracuju za svoj rad u ovoj knjizi našli i autori gledane serije Senke nad Balkanom, čiji se veliki deo radnje odvija upravo u za tu priliku rekonstruisanoj sirotinjskoj Jatagan mali.

U sredu 5. decembra u Galeriji Podroom sa početkom u 18.00 održaće se razgovor sa umetnikom Bojanom Fajfrićem o njegovim radovima koji se prikazuju na izložbi, o filmu Uzrok smrti za koji je Fajfrić dobio nagradu Kulturnog centra Beograda na 56. Oktobarskom salonu i o drugim spontanim i apokaliptičnim temama koje prožimaju Fajfrićeve pokretne slike. Povod za razgovor je samostalna izložba Bojana Fajfrića u galeriji Podroom na kojoj se prikazuju tri video rada: Ušće, Teta ritam i Nezavršeni posao, koji svaki na svoj način govore o totalnom ličnom i političkom porazu.

Istog dana u Galeriji Artget sa početkom u 19.00 održaće se predstavljanje knjige Saša PANČIĆ, Radovi 2002-2017. Knjiga Saša Pančić, Radovi 2002-2017 pored toga što prikazuje potpuni uvid u stvaralaštvo umetnika u navedenom periodu istovremeno predstavlja i umetničku knjigu realizovanu u koautorstvu sa Bredom Bizjak, koja se potpisuje kao urednik, i Agencije New Moment iz Beograda kao izdavačem. Sadržaj knjige čini pet narativnih segmenata u okviru kojih centralno mesto pripada intervjuu O umetnosti i… koji je istoričar umetnosti dr Slobodan Mijušković vodio sa svojim dugogodišnjim prijateljem pozicionirajući u dijaloškoj razmeni iskustava iz teorije i prakse savremene vizuelne umetnosti rad Saše Pančića u sfere savremene vizuelne umetnosti na domaćem terenu, a potom slede i  četiri lične recepcije umetnika na shvatanje likovnih elemenata u njegovom delu po pitanju poimanja likovne forme u prostoru, površine forme, materijala u kojima radi i tehničkim realizacijama, značaja svetlosti itd.

U  razgovoru će učestvovati: dr Slobodan Mijušković, dr Irina Subotić i autor.
Moderator: Gordana Dobrić, istoričar umetnosti

Ulaz je slobodan, dobro došli!


collage Najlepša izdanja poznatih na Versace reviji u Njujorku Laguna noć knjige Noć knjige na 56 lokacija christmas-2971961_1280 Decembarske radosti u Beogradu Disney dodela nagrada Proglašeni pobednici nagradne igre „Banca Intesa i Mastercard vas vode u Disneyland“ · · · ·