Slikanje na stablu
KULTURA · art

Slikati se može na različitim površinama. Na prirodnim i veštačkim materijalima, ali većina verovatno već zna da je najbolje ako ste okruženi drvetom, jer ono iako više nije živo, kao prirodni materijal ima pozitivne efekte na čoveka i njegovo zdravlje. Jedna umetnica rešila je da od starih stabala i delova panjeva napravi neobična umetnička dela koja će im vratiti život iako se čini da je to nemoguće.

Alison Mortisugu je uradila sjajnu seriju slika koje pokazuju svu lepotu prirode, i to na starim deblima koja su bila stara i uvela te su ih šumari isekli. Od debla i panjeva, Alison pravi slikarsko platno na kojem vredno ispisuje neki bivši život šume i njenog prirodnog okoliša.

Kroz svoje radove ona insistira na nekadašnjoj predivnoj prirodi Severne Amerike, koja je imala čime da se pohvali, ali je industrijalizacija učinila svoje. Štetni uticaji savremene civilizacije kao da isijavaju iz svakog njenog oslikanog drveta, iako se na njima nalaze samo realistično idilični predeli. Kako sama umetnica tvrdi, u ovom radu najvažnije je da posmatrač oseti tenziju koja postoji između onoga što je bilo nekada i onoga što vidi kada pogleda sasušenu koru starog stabla, ili jednostavno kroz prozor svog automobila.

Umetnost na stablima - ponovna veza sa prirodomOtvori galeriju
Biljana Cincarević Izlozba „BACK TO BASICS“ Biljane Cincarevic Art kesice čaja 363 Days of Tea – umetnost na kesicama čaja Gottfried Helnwein, Night in Shangri-la I, 1987 Izložba austrijsko-irskog umetnika Gotfrida Helnvajna „Između nevinosti i zla“ cover Fascinantne drvene skulpture · ·