Bolji život
U VAZDUHU · pop trash

Neka nas zovu resavcima, plagijatorima, ma, neka nas prozivaju da smo sanjari, neka nas optuže da nanovo cedimo suvu drenovinu… ali hajde da se poigramo “reboota” u srpskim okolnostima. Hajde da vidimo, u svetlu te neprolazne holivudske pomame za prerađivanjem i vaskrsnućem svega i svačega, kakvo bi to ruho ponajbolje stajalo ovdašnjim televizijskim i filmskim klasicima. Čisto zabave radi, a i kada su se oni tamo drznuli da dirnu u svetinju zvanu “Zločin na talasima” (“Point Break”), možemo mi da maštamo o novom početku za ovdašnju baštinu. Evo pet oglednih primera.

Bolji život

Kako je Siniša Pavić maestro socrealističkog stila, ali ponajpre odličan poznavalac i „slikar“ ovdašnjih dominantnih naravi, Bolji život ni ne bi trebalo da pretrpi značajnije dorade u eventualnoj “reboot” avanturi. Ali, recimo, Giga Moravac bi sada mogao da po vasceli dan proklinje vladinu odluku o deset odsto skinutih sa mizerije od pošteno zarađene penzije, Guzu bi morali da uglavimo u kakvo ministarstvo ili agencijicu ovog ili onog tipa, Boba bi već pronašao put do vrha političke ekipe svežijeg ili nešto iskusnije evrofanatičnog profila, Viki bi, recimo, mogla da vodi emisiju o romskoj muzici na TV Grand (ovde prirodno sleduje ono čuveno – sic!), a Emilija… Emilija Popadić bi sve to i mnogo šta drugo umela da proprati prikladnom latinskom sentencom. Ali šta ćemo sa Kokom???

Crni bombarder

Razloga za pobunu, Bogu milom hvala, uvek ima, ali bundžija Crni i voljena mu Luna (Bjelogrlić i Dobra) bi u ovom našem sede dočekali boreći se protiv sistema koji uvek, manje ili više otvoreno ratuje protiv svojih građana/podanika, te bi sada, sva je prilika, morali da ratuju sa nemani zvanom Radio-difuzna agencija (ili kako god da se ta čudna klika naziva ovih dana). A tamo propisi, dopisi, regulativa, opomene, sastanak ovaj, sastanak onaj…pa ko preživi, nek se buni…i dalje. Kad već za bolje ne zna.

Otpisani

Imajući u vidu s koliko lakoće mladi naraštaji navodno slobodnomislećih posežu sa etiketom „fašizam“, gerilska borba Otpisanih i danas bi imala prilično smisla. Mada, ako bi ostali odani stilizovano-izmaštanom verizmu, neki novi Otpisani bi sada svoje diverzije prvo morali da razrade u vidu projekta, potom i nekog NVO granta, a sve to konspirativno nagnuti nad kariranim stolnjakom nekog od preživelih savamalskih bircuza, naravno, uz obaveznu nerezonsku obuću i po svaku cenu ambicioznu frizuru. Uz put, obavezno i par fotografija radi poseta Šabačkom vašaru.

Mi nismo anđeli

Ako smo već utanačili da se u ovoj igri mogu dirati i izvanredna i opštevoljena dela, pokušajmo da sagledamo i Dragojevićev rani klasik u tom navodno novom svetlu. Nikola bi i dalje obrtao ono šarma koje vreme još nije dokusurilo, samo što bi njegova bonivanska priroda sada nužno ličila na neorealističku teskobu kakvu znamo iz niza rediteljskih pokušaja Miroslava Momčilovića (Sedam i po, Čekaj me, ja sigurno neću doći…). Marina bi u međuvremenu pošla put, na primer, radikalnog feminizma, a pitanje je da li bi anđeo i đavo i dalje imali daha da se nadgornjavaju i cepidlače oko tako slabašnog ćara.

Majstori, majstori

Ovom remek-delu Gorana Markovića u svetlu pravde i potvrđeno zdravog razuma, naravno, teško da bi se iole šta moglo dodavati i oduzimati, ali i ova izvrsna studija karaktera u sporogorećoj katastrofi mogla bi da pretrpi poneko došminkavanje. Tako bi viši prosvetni inspektor, velmoža (nekada i drug) Miloje sada zabludele prosvetare mogao da drži na uzdi uz pomoć zahteva za neprekidnom evaluacijom, samoevaluacijom, seminarskim kulukom u dane vikenda, arčenjem silne hartije na izveštaje, planove, spekulacije… pa, zašto da ne, i malo onovremenske samokritike. Jer, kako nas je, između ostalih, učio i Panonski mornarčast je čast, a vlast je vlast.

Dan mladosti U čast pokojnog Dana mladosti: A jutros već su drugi mladi… Dadbod Dadbod: U slavu pivskog stomaka Šarene pilule Ti ne traži drugog leka, ja sam tvoja apoteka – medicina i farmacija u pop i folk rimama Marija Maxima Ulizivačke pop pesme: I ja sam pevala dragom vođi prvi put · · · ·