"Povratak u Oz"
KULTURA · film/TV

Oportuno i tendenciozno korišćenje OZ franšize ili, prevedeno, ceđenje drenovine traje od trenutka kad je pisac Frenk Baum odlučio da obožavaocima pruži čak 13 nastavaka popularnog „Čarobnjaka iz Oza‟. S obzirom na to da je ultimativna verzija ona iz 1939, stvari se nisu mnogo promenile, osim činjenice da je Oz nedeljivi deo pop-kulture i da je snimljeno nekoliko (ne)uspešnih živih ili animiranih nastavaka od kojih je onaj najuznemiravajući, svakako i najbolji (Return to Oz, 1985).

Pred sobom imamo punu kompjutersku animaciju 3D ugođaja o (savremenoj) Doroti koja se nije ni pošteno vratila iz Oza, a da je njeni prijatelji već zovu nazad da spasava stvari. Paralelno, ni u Kanzasu posle tornada ne cvetaju ruže, pa je mala animirana heroina primorana da se bori na dva fronta.

Naivnost i jednodimenzionalnost ovog filma je iritantna, međutim, ovo je jedan od retkih potpuno dečjih filmova bez ikakvog podilaženja odraslima (popkulturne reference), te ga tako treba i posmatrati jer nudi prostu vrlinu i odgovore na neke životne nedoumice o poverenju, prijateljstvu i požrtvovanju. Znači, za malu decu, tek stasalu za 3D naočari, kojima nije potrebno nikakvo breme tragičnog života Džudi Garland posle Doroti.

Koja i Bjela Top 5: Filmski i TV parovi – a lepše je u dvoje Dirty Harry Filmovi iz ’70-ih sa najviše stila Lavirint - Nemoguće bekstvo Filmska recenzija: „Lavirint – Nemoguće bekstvo“ Kako gore, tako dole Recenzija filma: „Kako gore/tako dole“ ·