Chicken Tikka
PULS GRADA · kulinarka

Kad čujete tanduri prvo pomislite da je to specijalitet, a zapravo se radi o metodu spremanja hrane koji se koristi širom Bliskog Istoka, najviše se vezuje za indijsku kuhinju.

Radi se o pećima koje su najčešće napravljene od gline sa izolacijom od betona ili metala, cilindričnog su oblika a pogon im je drvo ili ugalj. Osnovna razlika između Tanduri peći i tradicionalnih peći je u tome što Tanduri dostiže temperaturu od 400 stepeni celzijusa i hrana se peče vertikalno, tako da se svi sastojci obroka slažu na metalni ražanj i  hrana se lepi na zid pećnice. Od mnogobrojnih prednosti Tanduri peći glavna je da hrana ne leži u ulju i da se peče takoreći bez masnoća. Visoka temperatura i suv vazduh omogućiće da kožica bude hrskava i sočna. Najbolja priprema hrane za tanduri peć je mariniranje, najčešće korišćena marinada u indijskoj kuhinji je na bazi jogurta, začini se podrazmevaju. Možda vam zvuči čudno ali jogurt je idealan, lepo zadržava bilje i začine, jogurt ima prirodnu kiselost koja odgovara mesu, ukus jogurta je blag tako da ne remeti sjajan ukus mesa u tanduri peći. Karakteristično za hranu iz tanduri peći su intezivne boje, specijalno crvena i žuta, eksplozivne boje čine mešavine začina koji su karekteristični za pripremanje hrane u tanduri pećnici. Tako postoji Tanduri masala što znači mešavina začina – najrasprostranjeniju mešavainu čine garam masala, luk, đumbir, beli luk, crvena papričica. Najpoznatiji specijaliteti iz tanduri peći su naan hleb, chicken tikka, tanduri chicken, kalmi kebab.

Tanduri peć vam daje autetičan ukus Indije.

Idealno je vreme da počnete da eksperimentišete u kuhinji i osvežite jelovnik. Zato vam restoran Ginger daje recept za indijski specijalitet Chicken Tikka.

Chicken tikka – za 4 osobe

Sastojci:

Pileći file 800 gr

Jogurt 250ml

So 15gr

Čili paprika 2 gr

Đumbir 20gr

Beli luk 20gr

Koriander  5 gr

Ulje 50ml

Crvena boja 1 gr

Priprema :

Očistiti beli luk i đumbir narendati. Pileći file iseći na krupnije kocke (4×4 cm ) zatim dodati sve navedene sastojke i u njima umarinirati piletinu. Mariniranje bi trebalo da traje minimum 4 sata ili da meso prenoći.

Mesto se naniže na ražnjić i peče u tandori rerni, ali u kućnim uslovima, stavite mariniranu piletinu na rešetku vaše rerne, a ispod stavite pleh koji će pokupiti marinadu koja može da poteče sa mesa. Meso pecite u rerni po osam minuta na svakoj strani. Izvadite piletinu, servirajte je na tanjir i pospite seckanim korijanderom. Uz meso servirati naan hleb i sos od jogurta i povrća.

Tiramisu - najbolji na svetu Recept: Najjednostavniji i najbolji tiramisu red velvet cupcakes Recept: Red velvet cupcakes Pesto Recept: Pet načina da napravite pesto sos Sutlijaš Recept: Sutlijaš za doručak ·