Čorba od šargarepe
PULS GRADA · kulinarka

Miholjsko leto traje kratko i onda nastupa prava jesen. Ugrejte se ovom veoma zdravom i ukusnom čorbom, koja je veoma jednostavna za pripremu. Potrebno vam je malo dobre volje i još manje vremena, a ako je spremate nakon posla, osetićete se svežije istog trenutka.

Sastojci:

500 g mlade šargarepe

100 g celera

2 glavice crnog luka

rendani đumbir

maslinovo ulje

fond od povrća

muskatni orah

kisela pavlaka

vlašac

so i biber po ukusu

Napraviti bujon od gotove kockice od povrća. U blenderu usitniti šargarepu, celer i luk. U šerpu sa maslinovim uljem ubaciti usitnjenu šargarepu, celer, luk i lovor list. Posoliti povrće i narendati muskatni orah, kuvati povrće dok ne smekša, nekih 15-20 minuta.

Regulisati gustinu dolivanjem bojona. Začiniti, narendati đumbir i uz mešanje lagano kuvati nekih 5 minuta.

Servirati uz kiselu pavlaku ili kiselo mleko i vlašac.

Pastrmka sa mirođijom Recept: Pečena pastrmka s mirođijom Džem od ljutih paprika Recept: Slatko od ljutih paprika Lignje sa začinskim biljem Recept: Lignje punjene začinskim biljem Piletina s limunom Recept: Pileći file s limunom