Jesenja salata
PULS GRADA · kulinarka

Navikli smo da jedemo salatu u svežem obliku, ali sa dolaskom novog godišnjeg doba i bogatstvom koje nam pijace pružaju, možemo da razmislimo i o drugačijim načinima da jedemo ovo jelo. Deluje malo komplikovano na prvi pogled, ali možete ovu salatu jesti kao obrok i isplatiće vam se trud.

Sastojci

4  sveže lisičarke – oljuštene i iskidane

2  sveže pečurke modrikače – oljuštene i sitno iseckane (umesto ovih pečuraka, možete koristiti i šitaki pečurke ili vrganje)

sok od 1/2 nevoskiranog limuna

1 prstohvat morske soli

6 kašika kvalitetnog maslinovog ulja

0.3 čena belog luka – sitno isečenog na listiće debljine papira

15 g svežih oraha

1 kašika krupnog ovsa

10 strukova svežeg majorana (umesto ovog začina možete koristiti i sveži bosiljak)

maslinovo ulje

1  cvekla – kuvana s korom, a zatim oljuštena

mesnati deo i sok od ½ velikog, nevoskiranog limuna

6  malih paradajza – iseckanih

0.5  velike, crvene ljute paprike – sitno iseckane

2 kašike svežeg, jakog, mekog kozjeg sira bez korice

2 kašičice orahovog ulja

Staviti pečurke u činiju s limunovim sokom, solju i maslinovim uljem. Dodati sitno naseckan beli luk i pažljivo ubaciti pečurke u preliv. Ostaviti sa strane.

Tostirati orahe u suvom tiganju srednje veličine na umerenoj vatri, a zatim ih ostaviti sa strane.

Tostirati ovas u posebnom tiganju na malo maslinovog ulja. Trebalo bi da bude tamnozlatan. Ostaviti sa strane.

Pažljivo otkinuti listove majorana s grančica i sitno ih iseckati. Staviti ih u malu činiju. Obilno naliti maslinovim uljem, dodati prstohvat soli i ostaviti sa strane.

Oljuštiti kuvanu cveklu i repu i iseći ih na trouglove.

Sipati malo maslinovog ulja u tiganj. Kad se ugreje, ali ne toliko da zagori, staviti cveklu u tiganj i lagano grejati.

Dodati sok i mesnati deo limuna u smesu s majoranom, sjediniti mešanjem i proveriti je li dovoljno začinjeno. Dodati začine po potrebi.

Staviti cveklu i paradajz na veliki, beli tanjir i dodati pečurke. Začiniti paradajz pahuljicama morske soli i odozgo posuti tostiranim orasima i ovsem. Rasporediti pečurke.

Izmrviti kozji sir odozgo i poprskati salatu orahovim uljem. Preliti prelivom sa majoranom.

Čorba od šargarepe Recept: Čorba od šargarepe Pastrmka sa mirođijom Recept: Pečena pastrmka s mirođijom Džem od ljutih paprika Recept: Slatko od ljutih paprika Lignje sa začinskim biljem Recept: Lignje punjene začinskim biljem ·