Krofne domaće
PULS GRADA · kulinarka

Napolju je opet hladno, oblačno a uskoro će i kiša. Ne savetujemo vam da uvek pokušate da zabavu ili smisao potražite u hrani, jer smo prilično sigurni da je to samo privremeno i kratkotrajno rešenje – dok je činija puna i sreća je prisutna, a kajanje posle neizbežno sledi.

Ipak, svakoga dana nastojte da usrećite sebe i one koje volite onoliko i onako kako to najbolje znate. Ako će se vaša porodica, ili prijatelji radovati domaćim krofnama sa džemom, nemojte da odustajete – budite najbolja domaćica na svetu!

Ovaj recept za krofne se već decenijama primenjuje na lokalnim vašarima i festivalima širom sveta, gde god deca pored šećerne vune, ringišpila i svilenih bombona vole i masnjikavu poslasticu koja im često ostavlja pomešane tragove ukusnog džema i masnog papira u koji umotavaju ovu poslasticu.

Evo šta vam je potrebno da napravite čuvene krofne za „poklade“:

1 kg brašna

70 grama svežeg kvasca

120 grama margarina

7 žumanaca

50 ml toplog mleka

40 grama šećera

3 kašike ruma

1 vrećica vanilin šećera

½ kašike soka od limuna

½ kašičice soli

ulje

pekmez ili džem od kajsija

šećer u prahu

Način pripreme:

Za najbolje rezultate, počnite da pravite krofne u toploj prostoriji gde nema strujanja vazduha. Imajte na umu da što su vam topliji svi sastojci to će vam testo za krofne biti bolje. U brašno stavite izmrvljeni kvasac, dodajte malo toplog mleka i kašičicu šećera. Pokrijte posudu i ostavite da se diže na toplom mestu oko 15 minuta. U posebnu činiju stavite žumanca i ostatak šećera, vanilin šećer, so, sok limuna i rum i mešajte sastojke dok ne dobijete glatku smesu. U posudu gde ste stavili kvasac i brašno dodajte margarin, šlag od žumanaca, malo toplog mleka i umutite mikserom. Postepeno uz mešanje dodajte ostatak mleka, sve dok ne dobijete meko testo. Napravite lopticu od testa, pospite je brašnom i pokrijte toplom krpom, a potom ostavite 40 minuta da se testo odmori. Potom testo dalje formirajte u manje loptice, zagrejte ulje dok se na njemu ne pojave žuti mehurići, a onda spuštajte loptice u zagrejano ulje. Krofne povremeno okrećite u vrelom ulju kako bi se ravnomerno ispržile. Na kraju ih stavite na papirne ubruse da se malo ocede od suvišne masti, prelijte džemom ili šećerom i poslužite!

čorba od krompira i praziluka Recept: Čorba od krompira i praziluka Chicken Tikka Recept: Chicken Tikka Tiramisu - najbolji na svetu Recept: Najjednostavniji i najbolji tiramisu red velvet cupcakes Recept: Red velvet cupcakes